Het stoken van hout in een kachel of open haard kan veel luchtvervuiling veroorzaken. Zeker bij windstil of mistig weer kan houtrook tussen huizen blijven hangen en overlast veroorzaken bij omwonenden. “Je hoort echt schrijnende verhalen”, zegt Heijne. “Mensen moeten hun ramen gesloten houden omdat ze anders luchtwegklachten krijgen. De aanpak van houtstook ligt gevoelig en dat snap ik ook, maar de gezondheid van mensen staat voor mij op de eerste plaats.” 

U-pas 

Een van de maatregelen die de gemeente Utrecht wil gaan nemen om houtstook aan te pakken, is het subsidiëren van een schonere kachel of het laten verwijderen van een rookkanaal. Een eigen bijdrage blijft nodig. “En daar zit hem de angel voor mensen met een lager inkomen. Die hebben die eigen bijdrage niet. Daarom wil ik dat mensen die recht hebben op een U-pas twee keer zoveel subsidie kunnen krijgen. Alleen dan kunnen zij ook van deze regeling gebruik maken.” 

Wereldgezondheidsorganisatie 

Wat GroenLinks betreft is de Utrechtse aanpak van houtstook, waar onder andere ook voorlichting bij hoort, een mooie eerste stap. “Maar GroenLinks wil meer. Wat ons betreft komt er bijvoorbeeld een stookverbod als de stookwijzer aangeeft dat het geen goed idee is om hout te stoken,” aldus Heijne. Eerder deze maand pleitte zij al voor strengere eisen aan de luchtkwaliteit, conform de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.