Het handboek sociale zaken, waarin onder andere beleidsregels voor de bijstand staan, zou niet meer op de site van de Kliëntenraad gepubliceerd mogen worden, omdat het een werkinstructie voor werknemers betreft. Die signalen bereikten de fractie van GroenLinks onlangs. Sinds januari is de regelgeving rondom de bijstand vanuit het Rijk aangescherpt. Daarom is het belangrijk dat de gemeente mensen die een uitkering ontvangen actief en precies informeert.

Op dit moment raadplegen veel cliënten daarvoor het handboek sociale zaken, waarin de regels en de Utrechtse uitwerking vrij precies zijn uitgewerkt. Voor cliënten is dat belangrijk want dan weten zij waar ze aan moeten voldoen, wat van hen verwacht wordt en wat van een medewerker wordt verwacht. Het biedt ook een basis om op te komen voor rechten van cliënten.

Wat GroenLinks, PvdA, D66 en SP betreft is het wezenlijk dat cliënten actief geïnformeerd worden over bijvoorbeeld de definitie van broodnood, wanneer je wel en niet in aanmerking komt voor kinderopvang en welke wijzigingen je wanneer moet doorgeven. Zeker wanneer er bij overtreding van één van de regels een hoge boete volgt.

Dit alles leidt bij de fracties van GroenLinks, PvdA, D66 en SP tot de volgende vragen:

1. Is het college het met GroenLinks e.a. eens dat de gemeente een actieve informatieplicht heeft t.a.v. cliënten die een bijstandsuitkering ontvangen?

2. Zo ja, op welke manier geeft het college hier invulling aan?

3. Klopt het dat het handboek sociale zaken niet meer door de kliëntenraad op haar website gepubliceerd mag worden?

4. Wat is hiervan de reden?

5. Is het college het met ons eens dat dit handboek, naast een werkinstructie voor medewerkers, ook een goede handleiding is voor cliënten omdat hierin vrij precies wordt omschreven wanneer je wel en niet voor een bepaalde voorziening in aanmerking komt?

6. Waarom mogen advocatenkantoren en hulpverleners wel bij het handboek en andere inwoners, of bijstandontvangers, van Utrecht niet. Wie bepaalt overigens wie een hulpverlener is? Is een hulpverlener alleen iemand die als beroep hulpverlener is, of geldt dit ook voor een vrijwillige hulpverlener of iemand die zijn buurman wil helpen bij zijn aanvraag? En hoe zit het met een bijstandsgerechtigde die zichzelf wil helpen, is hij/zij een zelfhulpverlener en krijgt dus toegang tot het handboek?

7. Is het college bereid om het handboek wel publiekelijk toegankelijk te maken? Zo nee, waarom niet?

8. Op welke andere wijzen gaat het college voorzien in de actieve informatieplicht? En welke verschillende instrumenten wil het college hiervoor gaan hanteren?