In het gebied van 120.000 m2 bij de Douwe Egbertsfabriek staan nu slechts 300 woningen, terwijl dit er ruim duizend zouden kunnen zijn. Bouwplannen voor deze plek staan al tientallen jaren in de ijskast vanwege geur- en geluidsoverlast en gebrek aan medewerking van de fabriekseigenaren. GroenLinks raadslid Floor de Koning: “Dat vindt GroenLinks eeuwig zonde. De woningnood is enorm. En dit is een prachtige centrale plek aan het kanaal, waar veel mensen dolgraag zouden wonen. We roepen de fabriekseigenaren daarom op de plannen niet langer te blokkeren, maar mee te werken aan oplossingen voor de wooncrisis en te investeren in een schonere fabriek.”  

Vrijdag stelt ze via schriftelijke vragen voor om woningbouw in dit gebied op te nemen in het toekomstplan van Utrecht, waar de Raad binnenkort over besluit. Ook vraagt ze om een onderzoek naar de juridische mogelijkheden om de blokkade van woningbouw door Douwe Egberts te doorbreken. Tot slot pleit ze voor financiële bijdrages van de fabriek en ontwikkelaars om de bronnen van geur en geluidsoverlast van Douwe Egberts te verminderen. Op die manier verbetert de leefbaarheid in de wijk én ontstaan er mogelijkheden voor het bouwen van meer woningen.  

Om de wooncrisis te bestrijden zijn er voor de komende twintig jaar al plannen voor maar liefst 60.000 nieuwe woningen in Utrecht. Dat zijn net zo veel woningen als in de hele stad Zwolle. GroenLinks wil de woningen bouwen binnen de stad, dichtbij openbaar vervoer en werk. Het gebied bij de Douwe Egberts fabriek past hier goed bij. 

Slimme en duurzame keuzes  

Ook andere steden presenteren vandaag voorstellen opvallende woningbouwlocaties, waaronder het vervangen van vliegveld Rotterdam – the Hague Airport en de snelweg A10-west bij Amsterdam door woningen. “We moeten slim en duurzaam omgaan met de beschikbare ruimte en keuzes maken waar mensen nu en in de toekomst echt iets aan hebben.” zegt GroenLinks leider Jesse Klaver.