De gemeente Utrecht gaat bij alle grote projecten in de stad bekijken of er juridische problemen kunnen ontstaan rond luchtkwaliteit. Dat zei wethouder Harry Bosch vandaag in een raadsdebat over de Majellaknoop.
De rechter bepaalde op 23 mei dat de gemeente niet met de reconstructie van het verkeersplein Majellaknoop mag beginnen. De werkzaamheden stonden gepland voor deze zomer en moeten door de uitspraak waarschijnlijk met tenminste één jaar worden uitgesteld.
Reden voor de rechter om de verandering van het knooppunt naar de prullenbak te verwijzen zijn de cijfers over de luchtkwaliteit. Die kloppen niet. Volgens de gemeente gaat de luchtkwaliteit erop vooruit ten opzichte van nu, maar volgens de rechter moet de luchtkwaliteit na de reconstructie worden vergeleken met de situatie in 1961. De gemeente moet daarom kunnen onderbouwen dat de luchtkwaliteit verbetert ten opzichte van de periode waarin het knooppunt nog een eenvoudige rotonde was. Ook kloppen de prognoses over de toekomstige filedruk op het knooppunt niet. De uitspraak van de rechter is het gevolg van een rechtszaak aangespannen door de bekende jurist Kees van Oosten, in opdracht van buurtbewoners.
Groenlinks betreurt het dat de snelle route voor hoogwaardig openbaar vervoer nu ook vertraging oploopt. ,,We zien nu bij de Majellaknoop de keerzijde van het bevorderen van de doorstroming van het autoverkeer", zegt raadslid Peter van Corler. ,,Het kan op één wegvak verbetering bieden, maar daarmee dreigt elders stagnatie en verslechtering van de luchtkwaliteit. De oplossing zit niet in extra asfalt om de stagnatie op te lossen.”
GroenLinks wil snel een kwalitatief plan zien van de wethouder om het probleem met de luchtkwaliteit op te lossen. ,, We willen dat het college inzet op aanvullende maatregelen voor de daadwerkelijke verbetering van de luchtkwaliteit.”