Jongeren van buurthuis De Toekomst hebben te weinig geld voor het organiseren van activiteiten en de aanschaf van bijvoorbeeld een tafeltennistafel. Dat zeiden bestuurders van het jongereninitiatief maandag 10 december op een buurtbijeenkomst in Zuilen. Volgens de jongeren komt het wijkbureau niet met genoeg geld over de brug.
De fractie van GroenLinks had de bijeenkomst georganiseerd om met bewoners te praten over jongeren, veiligheid en over discriminatie op de arbeidsmarkt. Op de avond waren ongeveer vijftien jongeren afgekomen, net als twee buurtvaders, het wijkbureau, een werknemer van buurthuis Zuilen, de Voedselbank en een lid van de wijkraad.
De jongeren in Zuilen hebben zelf het initiatief genomen voor buurthuis De Toekomst. Volgens de aanwezige jongeren is er echter te weinig geld voor voldoende activiteiten of voor het kopen van bijvoorbeeld een tafeltennistafel. In de ruimte staat nu alleen een pooltafel en wat oud meubilair. Ook zou het gebouw slecht onderhouden zijn. Het wijkbureau ontkent de aantijging dat ze niet wil investeren. Volgens de woordvoerder is er voldoende budget als de jongeren zelf met plannen en initiatieven naar het wijkbureau komen. GroenLinks-raadslid Stefanie Bottse vertelt dat het college een half miljoen extra heeft uitgetrokken voor steun aan burgerinitiatieven. De Toekomst zou daarvoor ook in aanmerking kunnen komen.
Op de bijeenkomst bleek verder dat jongeren moeilijk de weg kunnen vinden naar werktrajecten. Ook werd vastgesteld dat het vinden van werk of stages in de wijk Zuilen moeilijk is. De jongeren hebben daarnaast allemaal te maken met discriminatie in de Utrechtse horeca, waar zij meestal niet binnenkomen. Volgens fractievoorzitter Marry Mos is het belangrijk dat jongeren discriminatie melden bij de gemeente, zodat desnoods strafrechterlijk kan worden ingegrepen.
Werktrajecten
Met de veiligheid in de wijk gaat het wel goed. Het aantal autoinbraken is met vijftig procent gedaald en het aantal vernielingen met dertig procent. Volgens bewoners komt dat deels door cameratoezicht. De meeste jongeren op de avond zijn desondanks tegen camera's vanwege de privacy. GroenLinks is in Utrecht de enige politieke partij die zich verzet tegen cameratoezicht.
Fractievoorzitter Marry Mos zegt goed te hebebn geluisterd naar de bewoners. ,,Het is mij het meest opgevallen dat we jongeren niet bereiken met werktrajecten, terwijl we daar veel geld aan uitgeven. Het is onbegrijpelijk dat we niet naar hen toegaan in de buurtcentra. Het CWI heeft geen zicht op vroegtijdige schoolverlaters en die jongeren vallen dus buiten de boot als je ze niet opzoekt."