Na een periode van zeven jaar heeft GroenLinks-raadslid Jan Ravesteijn vanavond afscheid genomen van de gemeenteraad. Ravesteijn, van huis uit ondernemer, wil meer tijd gaan besteden aan zijn eigen bedrijf. Daarnaast wil hij meer ruimte voor zijn passie, het maken van verre reizen. Brechtje Paardekooper volgt Ravesteijn op en legde vanavond de eed af.

Aandenken
Burgemeester Aleid Wolfsen sprak een mooi dankwoord uit en overhandigde Ravesteijn de Utrechtse Raadspenning. Volkskrantcartoonist Jos Collignon maakte op verzoek van Ravesteijn speciaal voor de gemeenteraadsleden en het college een treffende spotprent over de jarenlange inzet van het raadslid en zijn werk als woordvoerder financiën. De portefeuille financiën wordt overgenomen door GroenLinks-raadslid Peter van Corler. 

Spotpret gemaakt door Jos Collignon 

Samenwerking
Ravesteijn kijkt met plezier terug op de afgelopen zeven jaar: "Ik heb met mijn fractiegenoten, vele raadscollega’s, de medewerkers van de griffie, de College-leden en ambtenaren altijd heel prettig en nauw samengewerkt. Allen dank daarvoor. Het raadswerk is een eervolle taak. En ik heb het met liefde gedaan voor de stad waar ik geboren en getogen ben. Een stad waar ik mij ook zeker na mijn vertrek uit de raad voor zal blijven inzetten."


Ravesteijn naast burgemeester Aleid Wolfsen

Opvolger
De zetel van Jan Ravesteijn wordt overgenomen door Brechtje Paardekooper. Paardekooper is zo'n 20 jaar actief in diverse geledingen van GroenLinks. Zo was ze onder meer bestuurder van de afdeling Utrecht en vice-voorzitter van het landelijk partijbestuur (2001-2003). In het dagelijks leven is ze werkzaam als diplomaat en was eerder gestationeerd als adviseur Ontwikkelingssamenwerking in Afghanistan. Momenteel is ze als adviseur internationaal klimaatbeleid, gedetacheerd bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.


Brechtje Paardekooper

Portefeuille
Paardekooper zal zich de resterende raadsperiode inzetten op de portefeuilles groen, openbare ruimte en economie. Als belangrijkste punt ziet Paardekooper daarin de omslag naar een duurzame economie in Utrecht. "Er is een enorme dynamiek onder innovatieve, duurzame en creatieve bedrijven in Utrecht", aldus Paardekooper, "Ik zie het als mijn taak om dat soort initiatieven te ondersteunen waar ik maar kan." Daarnaast zet Paardekooper zich in om onder andere initiatieven op gebied van lokaal, gezond en duurzaam voedsel te ondersteunen.


Paardekooper legt de eed af

Brechtje Paardekooper is actief op Twitter, Facebook, LinkedIn en heeft haar eigen website. Bekijk hier de persoonlijke pagina van ons nieuwe raadslid.

Lees hieronder de volledige toespraak van Jan Ravesteijn van vanavond:

Voorzitter, 

Het is november 1981. Ik rij voor het eerst en voor het laatst in een dienstauto van de gemeente Utrecht. Ik zit daar naast  wethouder Ten Cate; zij was in die tijd voor de VVD wethouder van Economische Zaken. Een bijzonder vrouw! We rijden terug naar Utrecht. We hebben zojuist een succesvolle onderhandeling met het Ministerie van Sociale Zaken achter de rug. Het ging om het behoud van de subsidie voor een werkgelegenheidsproject voor jongeren, waar ik toentertijd directeur was. 

Zij zegt tegen mij ‘jij zou een goeie zijn voor de politiek'. Ik antwoord dat ik wel politiek actief ben, maar geen ambitie heb om de gemeenteraad in te gaan. Ondernemer dan? oppert zij. Beleefd antwoord ik dat dat niets voor mij is. Ik verkeerde nog in de fase dat ik ondernemers zag als uitbuiters en daar wilde ik als rechtgeaarde socialist natuurlijk niet mee geassocieerd worden. 

Een bijzonder gesprek met een bijzondere vrouw, waar ik nog vaak aan terug denk.

Vijf jaar later schrijf ik mij in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer. Nog eens vijf later onderhandel ik als werkgever met de ondernemersraad. De enige die lid is van de vakbond ben ik. Dat dan nog wel.

Als partner in een adviesbureau voer ik veel opdrachten uit voor gemeenten op het gebied van sociale zekerheid, werkloosheid- en fraudebestrijding. Ik bespeur veel wispelturigheid. Wat de ene gemeente voor beleid invoert, is de andere juist weer aan het afbouwen. Ik verdien er een goede boterham mee, maar het is niet altijd bevredigend. De vraag of het beleid wel effectief is en we wel doelmatig met ons geld omgaan werd en wordt mijn inziens in de politiek te weinig gesteld. Of misschien wel gesteld maar nooit echt hard gemaakt.

De vraag naar de effectiviteit van het beleid is uiteindelijk een van mijn bronnen van motivatie om de politiek in te gaan. Het is dan ook niet gek dat 1 van mijn eerste politieke daden een amendement is om bij het re-integratiebeleid een systeem van resultaatmeting in te voeren.

De opdracht van de onderzoekscommissie naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van subsidies was mij dan ook op het lijf geschreven. Ik heb daar mee veel plezier en enthousiasme aan gewerkt en samengewerkt met de andere raadsleden. Het is ons vooral ook goed gelukt om de politieke vraag te scheiden van de effectiviteitsvraag. Dat waren soms best spannende discussies die we vaak met een kwinkslag konden oplossen. Ik wil de leden van die commissie nogmaals hartelijk danken voor hun inzet. Want dat waren echt heel veel uren.

Voorzitter, 

Onverlet de vraag naar de effectiviteit van subsidies, ben ik wel het prototype van de linkse cadeaumachine. Je bent GroenLinkser of je ben het niet.

Ik geef graag veel subsidies. En daarin verschil ik dan toch met de VVD. Subsidies zijn er om dingen mogelijk te maken, voorzieningen te creëren voor mensen met minder mogelijkheden, de stad aantrekkelijker te maken voor bewoners, toeristen en ondernemers. Werkgelegenheid te creëren en duurzaamheid te stimuleren.

Maar nogmaals die euro’s moeten dan wel doeltreffend besteed worden.

Voorzitter, ik heb geleerd hoe ik de VVD af en toe meekreeg om dingen gesubsidieerd te krijgen. Tip aan mijn opvolgers: gebruik nooit het woord subsidie, maar gebruik het woord financiering.

Voorzitter,

Dat we als gemeente moesten bezuinigingen in de afgelopen periode was onontkoombaar. Net in die periode werd er landelijk vooral ook fors bezuinigd op cultuur. Dat heeft mij veel pijn gedaan. Niet alleen vanwege het bedrag, maar vooral ook door de manier waarop. Woorden als weggegooid geld en linkse hobby. Ik heb nooit begrepen waarom sommige partijen zich zo makkelijk door dit PVV verhaal leten verleiden. Er waren uit die kringen ook andere geluiden. Ik herinner me Frits Bolkestein die zich verzette tegen deze onredelijke bezuiniging met de opmerking ‘er is veel graan nodig voor een weinig jenever’.

In de onderhandelingen over het College-programma heb ik er een persoonlijke missie van gemaakt om die landelijke bezuinigingen deels te compenseren. Daar kijk ik met tevredenheid op terug.

Voorzitter, 

Effectiviteit en kwaliteit zijn voor mij 2 sleutelbegrippen. En als ik dan toch een wens mag doen over de kwaliteit, dan spreek ik de wens uit dat de kwaliteit van een deel van de Utrechtse pers de komende jaren zal verbeteren. Persvrijheid is een groot goed. Maar je moeten feiten niet met meningen verwarren, zeker geen suggestieve teksten schreven en vooral mensen goed citeren. Het meest mooie voorbeeld is dat ik in de krant las dat ik stiekem multimiljonair was. Na veel soebatten moest de journalist uiteindelijk toegeven dat ze het verkeerd gehoord had en de term bedrijfsomzet had verward met persoonlijk inkomen. Openbaar excuus zat er niet. Overigens heeft er publiekelijk maar 1 persoon die op dit berichtje gereageerd. Dat was mijn dochter: die met terugwerkende kracht zakgeldverhoging claimde.

Voorzitter,

Ik heb in mijn raadslidmaatschap drie verschillende college-periodes meegemaakt. Deze laatste periode was de meest mooie. Het was een goede zet om een collegeprogramma op hoofdpunten te maken. En niet alles dicht te timmeren.

Dat leidde vaak tot spannende debatten en onverwachtse uitkomsten. Het meest sprekende voorbeeld is het debat over de koopzondagen. De uitkomst was tot het laatst ongewis. En er kwam geen nieuw referendum. Ik als in principe tegenstander van referenda stemde ik voor. Terwijl de pleitbezorgers van de referenda D66 tegenstemde. Het kan verkeren in de Utrechtse politiek.

Voorzitter, 

Ik heb het in mijn speech misschien wat veel over de VVD gehad. Dat laat echter onverlet dat ik in mijn raadswerk altijd met alle partijen en vooral met de woordvoerders Cultuur, Sociale Zaken, Economische Zaken en Financiën plezierig heb samengewerkt. Voorzitter, ik was niet zo sterk in de debatten, mijn kracht lag vooral in het voorwerk, dingen goed uitzoeken, vooraf overleggen met coalitie- en oppositiepartijen en verantwoordelijk wethouders.  Dingen voor elkaar krijgen door mensen direct en persoonlijk te benaderen. Sommige noemen dit achterkamertjespolitiek. Ik vind het gewoon onderdeel van het politieke spel. Mits open en eerlijk gespeeld en niet op de persoon.

Ik kreeg van mijn fractievoorzitter, eigenlijk ex-fractievoorzitter, maar beter gezegd mijn maatje de DVD House of Cards cadeau, een prachtige BBC-serie, vol intriges  en persoonlijke machtspelletjes. Leuk om naar te kijken, maar absoluut niet mijn stijl.

Voorzitter,

Humor en zelfspot zijn twee belangrijke dingen. Ook in de politiek.

Aleid, ik weet niet of je nog kunt herinneren dat ik je een keer geïnterviewd over Jos Collignon. Wij waren als vrienden bezig met een filmpje ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag. Ik heb je toen de vraag gesteld of het geen goed idee zou zijn om naast een stadsdichter ook een stadscartoonist aan te stellen. Jij vond het wel een goed idee. Je vroeg nog wel ‘is hij duur?”.

Ik heb Jos gevraagd een cartoon te maken over de stad, over de gemeentepolitiek. Wellicht is die een opmaat voor een initiatiefvoorstel Aanstellen stadscartoonist. Dan zal iemand wel de rol van Alice van Rooijen moeten overnemen.

Aleid, 

Voordat ik je de spotprent overhandig - er is overigens voor iedere aanwezig ook een exemplaar op briefkaart – wil ik al raadsleden en in bijzonder natuurlijk mijn eigen fractie hartelijk danken voor de prettige samenwerking. Ook mijn hartelijk dank aan het College, de mensen van de griffie, de catering, de bodes en al de ambtenaren die ik soms bestookt heb met kritische vragen. Nogmaals hartelijk dank!