Pepijn Zwanenberg

Investeer opbrengst verkoop Stadsherstel in sociale huur, juist ook in de Binnenstad en omgeving

Indien de plannen doorgaan dient de opbrengst van de verkoop van het monumentale bezit van Stadsherstel Midden-Nederland in ieder geval ten goede komen aan de sociale huur, ook in de Binnenstad en omgeving. Dat vinden GroenLinks en de SP, die vragen hebben gesteld aan het stadsbestuur naar aanleiding van de recente berichtgeving over de verkoop. Verder dringen de partijen aan op duidelijkheid over de toekomst van de woningen en voor de zittende huurders. Voor hen mogen de plannen geen gevolgen hebben.

“GroenLinks kan de verkoop niet tegen houden maar vind deze plannen wel zeer ongewenst. Het is voor ons van belang dat huurders de keuzevrijheid en de mogelijkheden hebben om ook in de binnenstad van Utrecht te wonen. Deze plannen lijken verder bij te dragen aan de toenemende segregatie in onze stad. Utrecht moet juist een stad voor iedereen zijn en daarom vinden wij dat opbrengst van de verkoop geïnvesteerd moet worden in sociale huur in en rondom de binnenstad.“ zegt GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “Vooral de binnenstad en de buurten daaromheen zijn de afgelopen 20 jaar onbetaalbaar geworden voor veel Utrechters. Lage en middeninkomens moeten niet alleen maar aan de rand van de stad weggestopt worden. De opbrengst van de verkoop van deze dure monumentale panden zou gebruikt moeten worden voor de bouw en het onderhoud van meer betaalbare en sociale huur in en rond de binnenstad. Daarnaast vinden wij het van belang dat het 100% zeker is dat een stichting zoals Stadsherstel deze panden overneemt en niet een of andere gehaaide investeringsmaatschappij. Het Utrechts erfgoed mag niet worden verkwanseld.”