GroenLinks-raadslid Peter van Corler heeft schriftelijke vragen gesteld over de afhoudende opstelling van de gemeente Utrecht bij aanvragen voor nieuwe zebrapaden. "Met enige regelmaat ontvangt GroenLinks vragen van bewoners over zebrapaden. De gemeente Utrecht lijkt verzoeken standaard af te wijzen met als motivatie dat zebrapaden zorgen voor schijnveiligheid of dat het niet past binnen een 30km-zone", zegt Van Corler.

Vaak blijft het voor de aanvragers en bewoners onduidelijk waarom een zebrapad niet wordt aangelegd. De gemeente Heerhugowaard heeft een stroomschema (zie bijlage) opgesteld op basis waarvan besloten kan worden op welke manier een voetgangersoversteek gefaciliteerd kan worden. "Met zo'n schema is het voor bewoners snel duidelijk of het aanvragen van een zebrapad succesvol kan zijn of niet", zegt het GroenLinks-raadslid.

Onlangs kreeg GroenLinks een vraag over zebrapaden in Vleuterweide. Van Corler: "Daar wordt al drie jaar gesproken over het al dan niet aanleggen van een zebrapad. We zijn verbaasd over de opstelling van de gemeente en willen daarom antwoorden op onderstaande vragen."

Stoepkrijtactie stichting Natuurlijk!Vleuterweide

Het eindresultaat

1.

Klopt onze indruk dat verzoeken voor zebrapaden regelmatig worden afgewezen met als motivatie dat het zou leiden tot schijnveiligheid? Kan het college een indicatie geven van het aantal verzoeken voor een zebrapad en het aantal malen dat een dergelijk verzoek is gehonoreerd?

2.

Kan het college aangeven op basis waarvan zebrapaden een vorm van schijnveiligheid zouden bieden? Is er bijvoorbeeld een groter aantal ongevallen met voetgangers bij zebrapaden in vergelijking met oversteekplaatsen met kanalisatiestrepen?

3.

De gemeente Utrecht legt geen zebrapaden aan in 30km-zones, omdat dit niet zou passen binnen de richtlijnen en omdat alle verkeersdeelnemers in dergelijke zones gelijkwaardig zouden zijn. Het is wettelijk echter wel mogelijk om in deze zones zebrapaden aan te leggen. Is het college bereid om op locaties waar de veiligheid van grote stromen voetgangers in het geding is, zoals in 30km zones in de buurt van scholen, toch over te gaan op de aanleg van zebrapaden?

4.

De gemeente Heerhugowaard heeft een stroomschema (zie bijlage) opgesteld op basis waarvan besloten kan worden op welke manier een voetgangersoversteek kan worden gefaciliteerd. Met een dergelijk afwegingskader is het voor bewoners ook snel duidelijk of er wel of geen zebrapad aangelegd zou moeten worden. Is het college bekend met dit stroomschema en wordt dit binnen de gemeente Utrecht gehanteerd?

5.

Kan het college op korte termijn de bewoners in Vleuterweide helderheid geven over de gewenste zebrapaden bij Voor de Burchten en Utrechtse Heuvelrug?