In de Regionale Energie Strategie (RES) leggen zestien Utrechtse gemeenten, de provincie Utrecht en vier waterschappen vast hoe ze de regionale energievoorziening gaan verduurzamen en wat iedere partij bij gaat dragen. De gemeente Utrecht neemt in het voorstel een flink deel van de duurzame energieopgave voor haar rekening. Heijne: “Utrecht is een grote energieverbruiker, dus die verantwoordelijkheid hebben we wat mij betreft ook.” De gemeente is al begonnen met enkele projecten en onderzoekt daarnaast mogelijkheden bij onder andere Utrecht Science Park, de Voordorpse polder en Ockhuizen. “Het is belangrijk om continu nieuwe mogelijkheden te verkennen”, aldus Heijne. “Mocht er dan ergens een plan niet door kunnen gaan, dan hebben we tenminste niet meteen een groot probleem.”
Zon en wind
Wat GroenLinks betreft wordt ingezet op zowel zon- als windenergie. “Enerzijds omdat we zo geen mogelijkheid onbenut laten om duurzame energie op te wekken. Anderzijds omdat die combinatie het beste werkt voor het energienet, zodat we niet te snel tegen de grenzen van het net oplopen,” legt Heijne uit. Utrecht heeft veel mogelijkheden om op grote schaal zonnepanelen op daken te leggen. GroenLinks zet zich ervoor in dat rijkssubsidiegelden daarvoor behouden blijven.
Lokaal eigenaarschap
In de huidige plannen staat dat ernaar gestreefd wordt om 50% van de te ontwikkelen energieprojecten lokaal te laten beheren. Nu al zijn veel bewonerscoöperaties bezig om gezamenlijk energie op te wekken. Heijne: “Er leven enorm veel goede ideeën en initiatieven op dit gebied onder Utrechters. Het is een heel mooi streven om een groot deel van de projecten in lokale handen te leggen. De uitwerking behoeft nog wel flink wat aandacht. Een bewonerscoöperatie is natuurlijk iets anders dan een marktpartij. Voor GroenLinks zal dit de komende tijd een aandachtspunt blijven: we willen ervoor zorgen we dat we op een goede manier, zij aan zij met bewoners, vaart maken met de energietransitie.”