GroenLinks wil Urban Sports stimuleren en faciliteren

GroenLinks wil dat de gemeente Utrecht Urban Sports meer gaat stimuleren en faciliteren en stelt hierover donderdag schriftelijke vragen. Urban Sports is een verzamelnaam voor diverse sporten waarbij de (stedelijke) omgeving wordt ingezet als sport- en speelveld. Voorbeelden hiervan zijn de sporttoestellen in het park Oosterspoorbaan, het skatepark in Leidsche Rijn en het rondje Singel hardlopen.

Raadslid Julia Kleinrensink: "GroenLinks wil dat sporten toegankelijk is voor iedereen. Helaas ervaren sommige mensen barrières vanwege kosten, de afstand of het tijdstip. Urban Sports kunnen hier een oplossing voor zijn. Ze zijn buiten in de publieke ruimte, goedkoop, kunnen op elk moment gebruikt worden en inspireren voorbijgangers om ook in beweging te komen."

GroenLinks vindt dat de publieke ruimte de huiskamer is van de wijk is, waar groen een belangrijke functie heeft. Groen nodigt uit tot spelen, sporten en recreëren. Urban Sports zijn een voorbeeld van hoe publieke ruimte slim gebruikt kan worden. Vaak vindt het plaats op plekken die anders niet gebruikt worden of op deze manier dubbel gebruikt kunnen worden.

Verschillende steden, waaronder Rotterdam en Eindhoven, hebben beleid ontwikkeld om Urban Sports te faciliteren en te stimuleren. Wat GroenLinks betreft gaat Utrecht dit ook doen. Kleinrensink wil van het college weten of er zicht is op de behoeftes van de Urban Sporters, wat er nodig is om het een impuls te geven en of zij hierover in gesprek willen gaan met belanghebbenden.