GroenLinks wil stadsbouwmeester die iconische projecten aanjaagt

Een voorstel van GroenLinks voor een stadsbouwmeester, die iconische projecten aanjaagt en ontwikkelaars inspireert, is donderdag overgenomen door het college.

GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg: “De populariteit van Utrecht lijkt ervoor te zorgen dat ontwikkelaars zich niet altijd even uitgedaagd voelen om van nieuwbouw iets bijzonders te maken. Want iedereen weet: in Utrecht krijg je het toch wel verkocht of verhuurd. Terwijl het juist bij de unieke Utrechtse bevolking past om niet monotoon te bouwen, maar te kiezen voor gevarieerde en bijzondere architectuur.” 

De stadsbouwmeester is een onafhankelijke adviseur, die met gedurfde ideeën komt en zo kan aansturen op vernieuwing en verbetering van architectonische kwaliteit bij nieuwbouwprojecten. Niet pas als er een aanvraag ligt, maar al in een eerder stadium. Zwanenberg: “De aankomende jaren wordt er veel bijgebouwd en dit zal beeldbepalend worden voor het Utrecht van de toekomst. Hier horen iconische gebouwen, maar bijvoorbeeld ook woonzorg en ecologische woonprojecten bij.” 

Naar aanleiding van het voorstel van GroenLinks en Student & Starter gaat het college onderzoeken onder welke voorwaarden een stadsbouwmeester kan worden aangesteld en welke toegevoegde waarde deze kan leveren.