Een permanent zebrapad in alle kleuren van de regenboog, op een prominente plek in het centrum van Utrecht. Met dat voorstel komt GroenLinks in het kader van Roze Zaterdag 2013. Utrecht mag zich het hele jaar Roze Stad noemen. Dat betekent dat we dit jaar het roze hart van Nederland mogen zijn. "Een uitgelezen kans om een permanent statement te maken dat Utrecht een diverse stad is waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid of overtuiging", zegt GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg.
GroenLinks vraagt het college of zij zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor Roze Zaterdag, op zaterdag 29 juni aanstaande, het zebrapad kan aanleggen. Zwanenberg: "Al meer dan 42 jaar zet onze stad zich in voor diversiteit en dragen we bij aan de bevordering van de integratie en acceptatie van niet alleen homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, ook christenen, moslims, heiden, lichamelijk beperkten, illegalen, iedereen is hier welkom! Die diversiteit maakt Utrecht nu juist tot wat het is. Een permanent regenboogzebrapad in het centrum is dan ook een perfect monument voor wat we hebben gedaan en waar we als stad voor staan. Omdat we niet alleen op 29 juni tijdens Roze Zaterdag onze diversiteit vieren, maar wat ons betreft elke dag."
Beeldbewerking: Roy Verhaag, roverhoofdman.nl
De eerste Roze Zaterdag als jaarlijks georganiseerde homo en lesbische demonstratie manifestatie in Nederland, werd op de laatste zaterdag van juni 1978 georganiseerd. Vanaf 1979 gebeurde dat onder de naam Roze Zaterdag. In 1981 wordt deze dag uitgebreid naar een Roze Week, en vindt de demonstratie voor het eerst buiten Amsterdam plaats, in Den Bosch. Sindsdien trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad, en veranderde het protestkarakter van de demonstratie meer in een parade die tot doel heeft de diversiteit van homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip te vergroten.
Lees hieronder de schriftelijke vragen in een toepasselijke kleurstelling.