De hovenierswoning aan de Van Zijstweg krijgt, als het aan Pepijn Zwanenberg ligt, een openbare functie en een gemeentelijke monumentenstatus.

De hovenierswoning op de Van Zijstweg 51 is een van de oudste panden uit de omgeving. De woning, daterende uit 1870, dreigde plaats te moeten maken door herinrichting van de weg. In 1996 is het pand door de gemeente aangekocht. 'Destijds is er ook een Monumenten Inventarisatie Project uitgevoerd,' vertelt Zwanenberg. 'Toen is alleen de buitenkant bekeken. Nu het college heeft besloten dit bijzondere gebouw te behouden, is het tijd om naar een juiste invulling voor de toekomst te kijken.'

Monument

Zwanenberg stelt in Schriftelijke vragen dat wat GroenLinks betreft niets een gemeentelijke monumentale status nog in de weg staat. Ook vraagt hij wat het college van plan is met het gebouw. Zelf doet Zwanenberg vast een voorzetje: 'Zou het niet mooi zou zijn als er een openbare functie in de woning komt?'

Bedstede

Zwanenberg roemt het gebouw vanwege haar vele karakteristieke elementen, zoals de art-decotrap en bedstedes. 'Dit is de reden dat GroenLinks zich vanaf het begin van deze eeuw, samen met vereniging Oud-Utrecht, omwonenden en later de bewonerscommissie van Zijstweg, altijd ingespannen om het gebouw te bewaren voor de toekomst vanwege de bijzondere cultuur-historische waarde.

Veilinghaven

In de jaren twintig van de vorig eeuw werden alle andere (hoveniers)woningen in dit gebied gesloopt ten gunste van de Veilinghaven. Alleen de woning op nummer 51, toen nog gelegen aan het Eerste Kleine Lijnpad 35, bleef behouden. In diezelfde periode werd het verbouwd door architect Wentinck.