GroenLinks heeft zich bij de begrotingsbehandeling hard gemaakt voor meer groen in de meest stenige wijken van Utrecht, waaronder Pijlsweerd, Lombok en Rivierenwijk. Het college gaat nu uitwerken hoe zowel de kwaliteit van het groen als de kwantiteit kan worden verbeterd.

GroenLinks is blij met deze toezegging. Fractievoorzitter Marry Mos: ,,Het groen in Utrecht is scheef verdeeld. Daarbij zet de geplande woning- en kantorenbouw de leefbaarheid van wijken te veel onder druk. Juist daarom is het belangrijk om structureel ruimte te maken voor groene verblijf- en speelplekken in de wijken, waar mensen van kunnen genieten en de natuur zijn plek heeft. Dat vraagt om extra investeringen in bomen en groen."

Deelauto

Tijdens het begrotingsdebat is niet alleen gesproken over groen. GroenLinks heeft ook het idee gelanceerd om 500 mensen een jaarabonnement op een deelauto cadeau te doen als zij hun parkeervergunning inleveren. Volgens wethouder Bosch kan het idee worden meegenomen in de uitwerking van het Actieplan Luchtkwaliteit, dat binnenkort door de politiek wordt besproken.

GroenLinks wil onorthodoxe maatregelen om het autoverkeer terug te dringen. Een gratis abonnement op een deelauto voor mensen die hun parkeervergunning inleveren is slechts één van de vele ideeën die GroenLinks hiervoor heeft. Met een pakket maatregelen dat gericht is op gedragsverandering moet de lucht in Utrecht in 2015 voldoen aan de wettelijke normen.

Fietsenstalling

Naast aandacht voor luchtkwaliteit heeft fractievoorzitter Mos ook voorgesteld om een tijdelijke fietsenstalling op de Mariaplaats te openen. In Utrecht is een groot tekort aan fietsparkeerplekken. De gemeente heeft plannen voor 20.000 nieuwe plekken, maar de aanleg daarvan laat nog even op zich wachten. Daarom wil GroenLinks snel verlichting brengen met een tijdelijke stalling. Volgens wethouder Harrie Bosch zitten hieraan echter veel haken en ogen aan, maar hij wil desondanks in een commissievergadering verder debatteren over het idee.

Fractievoorzitter Mos heeft in het debat gevraagd om een concreet plan voor de aanleg van dakgroen en om duurzame energieopwekking mogelijk te maken bij de geplande renovatie -en nieuwbouw van bijna negentig schoolgebouwen in de stad. Ook wil ze meer budget voor openbaar groen in de stenige wijken van de stad.

Mos roemde daarnaast de aanpak van het klimaatprobleem en het sociale beleid, maar vroeg ook aandacht voor mensen met sociale problemen die niet uit zichzelf aan de bel trekken om hulp. GroenLinks wil graag deze stille problematiek zichtbaar maken, om te beginnen door contacten te leggen met allochtone ouderen van de eerste generatie. ,,Zij spreken vaak slecht Nederlands, voelen zich uitgesloten en hebben nauwelijks toegang tot hulp, terwijl de problemen met armoede een eenzaamheid bij deze groep vaak groot zijn”, aldus Mos.

Kanaleneiland Noord

Tot slot maakte GroenLinks zich er hard voor dat de bewoners van Kanaleneiland Noord zeggenschap hebben over de toekomst van hun woning en dat zij niet gedwongen worden naar een andere wijk te verhuizen. Hierop gaf wethouder Bosch aan dat als uit de draagvlakmeting blijkt dat minder dan zestig procent de sloop/nieuwbouw plannen steunt, de verhouding van dertig procent sociale woningen en zeventig procent marktconforme woningen niet dwingend zal worden opgelegd aan de wijk.

,,Voor GroenLinks is het van essentieel belang dat wensen van bewoners bij sloop- en nieuwbouwplannen worden gehoord en dat plannen ook worden aangepast als er geen draagvlak blijkt te zijn.”, zegt fractievoorzitter Marry Mos. ,,Nu hebben we gelukkig van de wethouder gehoord dat hij de wensen van bewoners ook echt in acht zal nemen.”