GroenLinks wil in de Krachtwijken een 'krachtpatser' aanstellen die zelfstandig knopen kan doorhakken. ,,Bureaucratie gaat ten koste van het praktische werk in de wijk”, vindt raadslid Marjan Schuring.
De woningbouwcorporaties leggen de komende tien jaar 21,5 miljoen euro per jaar op tafel om de krachtwijken een nieuwe impuls te geven. De gemeente Utrecht doet daar nog eens 9 miljoen bovenop. Ongeveer de helft van het geld gaat naar fysieke plannen, zoals sloop van goedkopere huurwoningen en de bouw van nieuwe duurdere huizen. De rest is bestemd voor sociale plannen op gebied van werken, leren, integratie, wonen en leefbaarheid. In totaal gaat het om ongeveer 200 projecten in de vier officiële Vogelaarwijken Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen-Oost. Utrecht heeft daar zelf de wijk Hoograven aan toegevoegd.
In de plannen van het college moet de wijkmanager de brei aan projecten coördineren, maar heeft hij geen bevoegdheden. ,,Op die manier is de wijkmanager met handen en voeten gebonden aan de bureaucratie”, zegt raadslid Marjan Schuring. ,,In de krachtwijken gaat het om zo"n 200 projecten. Om dat tot een succes te maken moet je een echte krachtpatser hebben die de leiding kan nemen. Als zo’n persoon voor elk dubbeltje naar de wethouder moet gaan is dat onwerkbaar.”
Falende projecten stoppen
GroenLinks wil dat de krachtpatser falende projecten zelf snel kan stoppen en dat hij succesvolle projecten kan uitbreiden. Schuring: ,,Zo’n persoon moet ook nieuwe projecten kunnen starten als dat nodig is. Het is ook belangrijk dat de ‘krachtpatser’ een bekende is in de buurt en dat hij of zij een toegankelijke persoon is die wensen en kritiek van bewoners omzet in aanpassingen in het programma.”
Wethouder Harrie Bosch (PvdA) zei tijdens de raadsvergadering op 3 april naar aanleiding van de motie van GroenLinks dat de ‘krachtpatsers’ budgethouder worden. Ze krijgen bovendien de mogelijkheid om besluiten binnen 24 uur te forceren, maar helemaal op eigen houtje gaan ze niet functioneren.
Schuring hoopt dat door de sociale projecten die nu door de raad zijn goedgekeurd bewoners meer vertrouwen krijgen in hun wijken. ,,Dat vraagt om projecten die de positieve elementen in een wijk versterken en die de kansen van bewoners vergroten. Dat vraagt ook om culturele activiteiten, moderne horeca, evenementen en toeristische trekpleisters, zodat meer stadsbewoners deze wijken leren kennen en de beeldvorming zich ten positieve keert. Het zou bijvoorbeeld toch mooi zijn om een Rietveldmuseum in Hoograven te krijgen of een Annie M.G. Schmidthuis in Kanaleneiland!”