Peter van Corler
Peter van Corler

GroenLinks wil een fonds voor jongeren met schulden

GroenLinks wil een fonds voor jongeren met problematische schulden. Dit is een van de voorstellen die GroenLinks donderdag doet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

'GroenLinks wil voorkomen dat jongeren met een achterstand aan hun volwassen leven beginnen,' zegt GroenLinks-raadslid Peter van Corler. 'GroenLinks wil daarom dat de schulden van jongeren worden opgekocht.'

Kenmerkend voor schuldenproblematiek bij jongeren is dat ze geen afloscapaciteit hebben, waardoor beperkte schuldbedragen oplopen. Door het tijdig opkopen van de schulden kan voorkomen worden dat de problemen groter worden. 'Niet de primaire schuld, maar het opstapelen van de kosten, boetes en het niet kunnen aflossen van de primaire schuld zorgt voor een escalatie van problemen,' aldus Van Corler.

Den Haag

GroenLinks Utrecht doet dit voorstel in navolging van Den Haag en Leiden. Net als in de twee andere steden, is het de bedoeling dat er ook in Utrecht een manier wordt gevonden om jongeren hun schulden terug te laten betalen. Van Corler: 'Er zijn verschillende vormen denkbaar om de opgekochte schulden terug te laten betalen, zoals via een zachte lening, scholing of het doen van (vrijwilligers)werk.

Nibud

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 42 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar één of meer schulden of betalingsachterstanden heeft.