Vandaag bespreekt de gemeenteraad de zogenaamde Transitievisie Warmte. Hierin wordt vastgelegd hoe Utrecht de komende jaren gaat werken aan het aardgasvrij maken van bestaande woningen. “Een prachtige maar ook enorme operatie”, zegt Heijne. “Voor GroenLinks is het belangrijk dat we pas van start gaan als de oplossingen duurzaam, betrouwbaar en voor iedereen betaalbaar zijn. Daar zal ik vandaag bij de wethouder op aandringen”. Duurzaamheid betekent voor GroenLinks onder andere dat houtstook geen alternatief mag zijn voor aardgas.
Publiek eigendom
De komende jaren zal het warmtenet in Utrecht flink uit moeten breiden. Voor GroenLinks is dit het moment om na te denken over het eigenaarschap van zo’n warmtenet. Heijne: “Purmerend heeft bijvoorbeeld een warmtebedrijf dat voor de volle honderd procent in handen is van de gemeente. Dan kan je beter sturen op betrouwbaarheid en betaalbaarheid. En bij zon- en windprojecten wordt nu al succesvol samengewerkt met omwonenden zodat zij gedeeld eigenaar kunnen zijn. Zoiets wil ik ook graag laten onderzoeken voor het Utrechtse warmtenet.”
Duurzame warmte in het nieuwe Beurskwartier
De gemeenteraad spreekt vandaag ook de warmtevoorziening in het nieuw te bouwen Beurskwartier. De plannen zijn om duurzame lokaal opgewekte warmte te gebruiken voor de duizenden woningen die hier gebouwd gaan worden. “Een prachtig plan”, vindt Heijne. Ook hier zet GroenLinks zich in voor betaalbaarheid van de warmte voor de toekomstige bewoners. “En we moeten natuurlijk zorgen dat we uit dit project lessen leren voor de toekomst. Want duurzame energie heeft de toekomst, dat is wel duidelijk!”