Vijf Nederlandse biologen hebben vastgesteld dat vogels in aantal teruglopen in gebieden waar Imidaclorid in hoge concentraties in het oppervlaktewater zit.

Utrecht moet er alles aan doen het gebruik van Neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen uit te bannen. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature waarschuwt voor de schadelijke effecten van Imidaclorid, een soort Neonicotinoïde.

Vijf Nederlandse biologen hebben vastgesteld dat vogels in aantal teruglopen in gebieden waar Imidaclorid in hoge concentraties in het oppervlaktewater zit. Van neonicotinoïden, de soortnaam van stoffen waar Imidaclorid onder valt, is eerder aangetoond dat het bijeensterfte veroorzaakt. ‘Nu blijkt het dus ook veel schade te berokkenen aan vogels. Bovengenoemde middelen verontreinigen bovendien het oppervlaktewater.'

Staatssecretaris

Dit schrijft GroenLinks-raadslid Brechtje Paardekooper aan het Utrechtse college. Utrecht kan het middel zelf niet verbieden, maar Paardekooper vraagt de wethouder om de verkoop en het gebruik van het middel in Utrecht te ontmoediging. Tegelijk vraagt ze aan de wethouder om er bij de verantwoordelijke staatssecretaris op aan te dringen om een landelijk verbod in te stellen op het gebruik en de verkoop van Neonicotinoïde. De gemeente gebruikt zelf geen Neonicotinoïde bij de bestrijding van ongedierte.

Verouderde criteria

In mei 2013 publiceerden zes andere onderzoekers een artikel over neonicotinoïden en hun effecten op bijen. Zij pleitte voor nieuwe regels over de toelaatbaarheid van neonicotinoiden. Paardekooper: ‘De huidige toelating is gebaseerd op sterk verouderde criteria en weinig betrouwbare veldstudies. In combinatie met gedegen laboratoriumonderzoek kan verstandiger worden besloten over het gebruik van de neonicotinoiden.’

Mierenlokdozen

Als insecticide voor in de tuin zijn meerdere producten met imidacloprid beschikbaar, waarvan de bekendste Admire en Gazon-insect zijn. Deze producten zijn sinds het voorjaar van 2013 in veel tuincentra uit de handel genomen als gevolg van de sterke link tussen imidacloprid/neonicotinoïden en bijensterfte. ‘Ze zijn echter nog steeds wel vrij verkrijgbaar op veel sites en mogelijk ook nog in winkels. Het is zeker mogelijk dat deze middelen in volkstuinen gebruikt worden. In huiselijke omgeving wordt het middel onder meer gebruikt bij de bestrijding van vlooien en teken bij hond en kat. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar in veel dierenspeciaalzaken. Daarnaast bevatten ook veel mierenlokdozen en vliegenstrips imidacloprid,' aldus Paardekooper.

 

De schriftelijke vragen die Paardekooper aan het college stelt:

1. Heeft het college kennis genomen van bovenstaande en andere berichten betreffende Imidacloprid?

2. Kan het college inventariseren of dergelijke middelen ook in Utrecht worden verkocht? Kan het college daarnaast inventariseren of dergelijke middelen ook nog worden gebruikt (a) door volkstuinders etc (b) door woningbouwcorporaties en (c) andere grote actoren?

3. Indien ja, is het College bereid in gesprek te gaan met partijen die middelen gebruiken die Imidacloprid en andere neonicotinoiden bevatten, om hen te bewegen het gebruik te staken? En is het College in dat geval bereid om de kennis, die binnen de gemeente is opgedaan met onkruidbestrijding zonder gifstoffen, te delen met deze partijen?

4. De grond op volkstuincomplexen is eigendom van de gemeente en wordt uitgeleend aan de betreffende volkstuinverenigingen. Indien op volkstuincomplexen nog gebruik wordt gemaakt van neonicotinoïden, kan het college dan onderzoeken of het gerbuik van neonicotinoïden verboden kan worden of dat er nog andere instrumenten zijn om gebruik van neonicotinoïden te ontmoedigen c.q te verbieden?

5. Bent u bereid om bij de staatssecretaris van landbouw - in het kader van Utrecht als voorbeeldgemeente voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding- aan te dringen op strengere regels voor de toepassing en verkoop van neonicotinoiden zodat het gebruik ervan kan worden teruggedrongen?