GroenLinks Utrecht wil dat de gemeente maatregelen neemt om schade als gevolg van hevige regenval te voorkomen. Met een waterstresstest moeten zwakke plekken in kaart worden gebracht.

Dit vragen GroenLinks-raadsleden Monique Bollen en Brechtje Paardekooper aan het college. Als gevolg van hevige regenbuien afgelopen zomer was er sprake van veel waterschade. Ook moest de brandweer vanwege de wateroverlast een aantal keer uitrukken.

Incidenteel

Volgens Bollen en Paardekooper is het echter een illusie om te denken dat de schade het gevolg is van een incidentele gebeurtenis: ‘Het KNMI stelt dat er de komende jaren meer extreme regenbuien zullen vallen, met hevige hagel en onweer. Wat we de afgelopen zomer hebben gehad, is dus nog maar een voorproefje,’ aldus Paardekooper.

Waterzuivering

Volgens GroenLinks kunnen zogenaamde adaptatiemaatregelen de schade door hevige neerslag verminderen. Paardekooper: ‘Als bijvoorbeeld bij heftige buien het regenwater kan worden opgevangen en vastgehouden, krijgen het riool en de waterzuivering minder water te verwerken.’

Volgens GroenLinks kan op die wijze de wateroverlast en het risico op schade in de openbare ruimte (wegen, tunnels) en bij bedrijven en particulieren worden verminderd.

 

Schriftelijke vragen

1. Heeft het College een inschatting hoeveel schade de regenbuien in augustus hebben veroorzaakt, bij particulieren, bedrijven en aan gemeentelijk eigendom?

2. Bestaat er een overzicht van de capaciteit van waterafvoer, via riolen of anderszins, en wateropvang in Utrecht, waarin ook duidelijk is hoe veel regenwater per minuut kan worden afgevoerd?

3. Wordt er in Utrecht (regelmatig) een water stresstest uitgevoerd of anderszins onderzocht:

welke straten en welke waterinfrastructuur bij regenbuien veel water te verwerken krijgen,

welke gebieden en infrastructuur kwetsbaar zijn voor wateroverlast,

of de waterafvoer (riool of anderszins) nog wel voldoende is ook als de hoeveelheid regenval per m2 de komende jaren toeneemt?

4. Zo ja, wat zijn de resultaten hiervan? Is het mogelijk de resultaten hiervan aan de raad te doen toekomen? Zo nee, is het college bereid om een water-stresstest zoals hierboven beschreven, uit te (laten) voeren en de raad daarover te informeren?