GroenLinks wil het percentage restafval per Utrechter halveren. GroenLinks heeft wethouder Geldof gevraagd om deze ambitie mee te nemen in de nota Afval is Grondstof.

'De doelstelling dat we in 2018 het aantal kilo's restafval per inwoner verlagen van 250 kilo naar 235 kilo is voor GroenLinks niet ambitieus genoeg. Voor laagbouw, ongeveer 50 procent van onze woningen, is inmiddels voldoende ervaring met het inzamelen van grondstoffen aan huis in plaats van het inzamelen van restafval. GroenLinks stelt voor om in de nota op te nemen dat bewoners in laagbouw in 2020 nog maar 100 kilo restafval naar de container brengen', aldus GroenLinks-woordvoerder Monique Bollen.

Het Nieuwe Inzamelen

Voormalig GroenLinks-wethouder Mirjam De Rijk introduceerde Het Nieuwe Inzamelen in Utrecht. De pilot in Lunetten waarbij grondstoffen (plastic, GFT, papier) worden opgehaald in plaats van restafval bleek zeer succesvol. In het oude systeem hadden inwoners 214 kilo restafval. In het nieuwe systeem bleef daar 162 kilo van over. 'Uit de pilot blijkt ook nog dat van deze 162 kilo nog bijna 100 kilo uit plastic, gft en papier bestaat. Nu het Nieuwe Inzamelen wordt uitgerold over Utrecht is het heel belangrijk om nog veel meer werk te maken van bewustwording.'

Circulaire economie

In de nota Afval is Grondstof is aandacht besteed aan het grotere vraagstuk: hoe werken we toe naar een circulaire economie. Bollen: 'Met deze nota zetten we een stap in de goede richting, maar voor het sluiten van de kringlopen is meer nodig. Een serieuze invulling van deze ambitie vraagt om een programmatische aanpak met smart geformuleerde doelstellingen. GroenLinks stelt daarom voor om een expertmeeting te organiseren over dit onderwerp.'

In het verlengde van het circulaire denken vraagt Bollen de wethouder ook om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn om het gft afkomstig van Utrechtse huishoudens te benutten binnen Utrecht voor het opwekken van energie en warmte.

———