Past een centrale ombudsman bij decentrale werkelijkheid? Die vraagt stelt GroenLinks-raadslid Marlene de Regt tijdens de commissiebehandeling van de Voorjaarsnota.

'Sinds Utrecht een aantal jaren geleden de taken van de lokale ombudsman in handen gaf van de Nationale Ombudsman, zijn de taken en verantwoordelijkheden tussen rijk en gemeente aanzienlijk verschoven, met name op het sociale domein. Is een centrale ombudsman nu nog wel passend?' Aldus De Regt.

Nationale Ombudsman

Sinds 1 januari 2012 heeft Utrecht geen gemeentelijke ombudsman meer. Net als veel andere gemeente besloot Utrecht om aan te sluiten bij de nationale ombudsman. Inwoners van de stad kunnen natuurlijk hun klacht direct onder de aandacht van de gemeente brengen, en dat gebeurt ook, maar als ze zich niet gehoord voelen, moeten ze nu de gang maken naar de Nationale ombudsman. 'GroenLinks merkt dat voor veel Utrechters de drempel om naar de Nationale Ombudsman te gaan te groot is, en dat inwoners die zich niet gehoord voelen vaker de juridische weg zoeken. GroenLinks vraagt zich daarom af of we niet weer terug moeten naar een gemeentelijke ombudsfunctie,' aldus De Regt.

Decentralisaties

'De gemeente heeft de afgelopen jaren meer taken heeft gekregen, zoals de zorg voor jeugd en ondersteuning van een ieder die dat nodig heeft. Door die veranderingen zijn zowel de gemeente als de burger gebaat bij een onafhankelijke partij, die gevraagd en ongevraagd advies kan geven, klachten verzameld en bekijkt of er iets te verbeteren valt,' zegt De Regt. 'Vergeet niet het belang van een ombudsfunctie. De signalerende functie is belangrijk, maar zeker ook een rol als intermediair. Een ombudsman zoekt naar oplossingen en kijkt met enige afstand met ons mee - vooral naar waar de burger in de knel komt en bijvoorbeeld verstrikt raakt in allerlei regels die elkaar tegenwerken. Hij of zij geeft dan advies over wat mogelijke oplossingen zijn.

Ombudsfunctie

De Regt: 'We vragen het college de discussie hierover te starten met de raad, de stad, en binnen haar eigen organisatie. En misschien is de uitkomst wel dat de gemeentelijke ombudsman terugkeert. Als blijkt dat dat nodig is, zal GroenLinks de eerste zijn om met dat voorstel te komen.'