GroenLinks is trots op de laatste voorjaarsnota van dit college. Knelpunten en bezuinigingen vanuit het Rijk worden hierin opgelost, ook voor de toekomst. “Met deze voorjaarsnota bouwen we stevig verder aan een groene en sociale stad; een stad waar iedereen zich welkom voelt", aldus fractievoorzitter Heleen de Boer. “Het college kiest ervoor om problemen aan te pakken en niet door te schuiven naar de volgende periode. Dat leidt tot een krappe portemonnee. Toch lukt het om te blijven investeren in een gezonde en duurzame groei van de stad. Dat is echt een compliment waard.”

GroenLinks vindt het belangrijk dat de stad op een gezonde en duurzame manier groeit. “Je ziet dat nu echt in het straatbeeld terug. Mooie voorbeelden zijn de Dafne Schippersbrug en de Oosterspoorbaan. Er is meer ruimte voor fiets en voetganger, energieneutraal bouwen is de nieuwe norm en de vijf hoofdfietsroutes zijn zo goed als af en worden intensief gebruikt. Dit alles leidt tot een mooiere, levendige en vooral gezondere stad, waarin het fijn wonen is”, aldus De Boer.

Stad van iedereen

Voor GroenLinks is het van groot belang dat iedereen in Utrecht kan wonen en zich hier thuis kan voelen. De Boer: "Met de snel stijgende huizenprijzen dreigt Utrecht straks voor veel mensen onbereikbaar te worden. Wij zijn dan ook verheugd dat in de voorjaarsnota duidelijk wordt gekozen voor betaalbare woningen voor iedereen: 35 procent van de nieuwbouw wordt sociale huur en nog eens 30 procent middeldure huur.”

Wel wil GroenLinks dat er een meer integrale aanpak komt om te zorgen dat iedereen mee kan doen. “Nu zie je bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid extra inzet op bestrijden van radicalisering. Dat is ontzettend belangrijk, maar hangt ook samen met onder meer onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt en diversiteitsbeleid. Op al die terreinen moet je zorgen dat mensen niet afhaken maar echt kunnen deelnemen aan de samenleving”, aldus De Boer. “Deze voorjaarsnota bevat daarvoor veel losse stukjes. Wij willen dat het college de hele puzzel in beeld brengt, zodat ook duidelijk wordt welke stukjes nog ontbreken.”

Decentralisaties

De afgelopen jaren is veel energie gestoken in de decentralisaties: de taken op het gebied van zorg, jeugd en werk die van het rijk naar de gemeente gingen. Dit is zonder al te grote hobbels verlopen. Het college kiest er daarom voor om het 3D-fonds, geld om deze grote operatie soepel te laten verlopen, fors te verkleinen. De risico’s worden afgedekt met een normale reserve. GroenLinks is niet overtuigd van deze keuze. De Boer: “Het 3D-fonds was niet alleen voor het afdekken van risico’s, maar ook voor een zachte landing van het nieuwe beleid en om te kunnen innoveren. We zijn nu vooral bezig geweest de nieuwe structuur goed in te richten. Nu we ruim twee jaar op weg zijn, zien we pas echt waar het gaat knellen. Het is mooi dat we de decentralisatie goed hebben kunnen opvangen, maar we willen het juist nog beter doen.” GroenLinks denkt daarom dat een deel van het 3D-fonds de komende jaren heel hard nodig blijft.

Cultuur

Ten slotte is GroenLinks blij dat in deze voorjaarsnota geld gevonden is voor culturele instellingen als de Metaal Kathedraal en het Volksbuurtmuseum, die wel een positief advies kregen bij het cultuurconvenant, maar toch van de lijst met te subsidiëren instellingen waren afgevallen.