GroenLinks-raadslid Stefanie Bottse heeft het college gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de agressieve aanhouding door de politie van twee mensen die zonder licht fietsten. Het feit dat één van de fietsers geen identiteitsbewijs bij zich had was de directe aanleiding voor de aanhouding.

De twee fietsers werden op 1 december op het Neude aangehouden, gefouilleerd, op een agressieve manier vastgepakt door de agenten en meegenomen naar het bureau. Het gaat om een stel van 37 jaar, waarvan de vrouw advocaat is. Volgens de vrouw wilde ze nog naar huis gaan om het identiteitsbewijs van haar vriend op te halen, nadat ze werden aangehouden voor fietsen zonder licht. Dat mocht echter niet baten, want ze moesten mee naar het bureau. ,,We maakten geen bezwaar tegen de boete, maar zeiden wel wat van de manier waarop we behandeld werden, als criminelen”, verklaart de vrouw tegen het Algemeen Dagblad.

GroenLinks-raadslid Bottse vindt het disproportioneel om mensen op te sluiten die zich niet kunnen identificeren. ,,Zeker ten opzichte van de begane overtreding; het fietsen zonder licht”, zegt ze. ,,Het is wettelijk wel mogelijk om iemand zonder licht naar zijn papieren te vragen, maar het gaat wel ver om iemand die dat niet kan af te voeren naar het politiebureau. Bovendien levert dergelijk politieoptreden geen enkele bijdrage aan de veiligheid in de stad.”

Een bijna soortgelijk incident heeft zich in 2005 ook al voorgedaan op het Neude. GroenLinks heeft daar toen ook al vragen over gesteld. ,,Ik ben geschokt dat het nu weer gebeurd”, zegt Bottse. ,,Dit keer is zelfs fysiek geweld gebruikt bij de aanhouding. Daarom wil ik een onderzoek naar het incident en wil ik dat de burgemeester bij de politie aandringt op een meer coulante houding bij vergelijkbare situaties in de toekomst.”tijdige schoolverlaters en die jongeren vallen dus buiten de boot als je ze niet opzoekt."