Gemeenten worden vanaf 1 januari 2017 wettelijk verplicht om beschutte werkomgevingen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoewel regels rondom beschut werk al zijn opgenomen in de participatiewet, kent Utrecht nog geen beschut werk. GroenLinks wil van de wethouder Werk en Inkomen weten op welke manier Utrecht aan de nieuwe wetgeving gaat voldoen. Fractievoorzitter Heleen de Boer stelt hierover donderdag mondelinge vragen, mede namens de PvdA en de SP.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma maakte maandag bekend dat zij beschut werk in de wet gaat vastleggen. Hierdoor worden gemeenten verplicht om vanaf 1 januari 2017 werkplaatsen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking die, vanwege hun beperking, niet aan de slag kunnen bij een reguliere werkgever. De gedachte achter beschut werk is dat iedereen recht heeft op een baan waarbij hij of zij het minimumloon kan verdienen.

OpMaat-project

De Utrechtse wethouder Werk en Inkomen reageerde niet positief op het nieuws. Volgens hem doet Utrecht voldoende om mensen met een arbeidsbeperking te helpen. In Utrecht loopt het zogenaamde OpMaat-project. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen hier in een veilige omgeving werkervaring opdoen. Doel is dat ze uiteindelijk doorstromen naar een reguliere werkgever. De Boer: “Een mooi project, maar het gaat echt om een andere doelgroep. Bij beschut werk gaat het om mensen die ook op lange termijn aangewezen blijven op een beschutte werkplek, bijvoorbeeld omdat ze niet tegen prikkels kunnen. Uitstroom naar een reguliere werkgever is voor hen geen haalbare optie.” GroenLinks is blij met de nieuwe wet. De Boer: 'Wij hebben de wethouder er al eerder op gewezen dat juist de doelgroep die aangewezen is op beschut werk, in het Utrechtse beleid nu tussen wal en schip valt. De wettelijke verplichting kan dat voorkomen.'

Radioprogramma

Wethouder Everhardt zei in het radioprogramma Stand.nl ook dat Utrecht onvoldoende geld krijgt uit Den Haag om aan de wetgeving te kunnen voldoen. GroenLinks wil dan ook van de wethouder weten wat de financiële consequenties zijn van deze wetgeving voor de stad. 'Ik deel natuurlijk de mening van dit college dat we wel voldoende geld moeten krijgen uit Den Haag om van deze verplichting een succes te maken,' aldus De Boer. In juni bracht de Sociaal Economische Raad het advies uit om meer in te zetten op beschut werk binnen sociale werkplaatsen. GroenLinks vroeg destijds aan de wethouder om, als gevolg van dit unanieme advies van werkgevers, werknemers en kroonleden, het beleid omtrent beschut werk te heroverwegen.