GroenLinks roept op te stoppen met verkoop sociale huur in wijken waar het tekort het grootst is.

GroenLinks roept woningbouwcorporaties op te stoppen met verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen in de binnenstad, Oost, NoordWest en West, waar het aandeel sociale huurwoningen laag is. Vorig jaar nam de raad een voorstel van GroenLinks aan met deze opdracht. Sindsdien is de verkoop wel verminderd, maar helaas nog steeds niet gestopt. Met name Mitros verkoopt nog in deze vier wijken.

GroenLinks raadslid Floor de Koning: “Woningbouwcorporaties GroenWest en SSH hebben een echte verkoopstop op deze wijken en bewijzen dat het kan. Het wordt nu echt tijd dat andere corporaties hun goede voorbeeld gaan volgen.”

GroenLinks vindt het belangrijk dat Utrechters in alle wijken kunnen wonen, ongeacht de grootte van hun portemonnee. Utrechters moeten op dit moment bijna 11 jaar wachten op een sociale huurwoning. “Het tekort aan sociale huur is pijnlijk. We moeten zoveel mogelijk betaalbare woningen bijbouwen en alle sociale huur die we hebben koesteren. Het verkopen van sociale huur in wijken waar het tekort groot is, is onacceptabel.” Aldus de Koning.

De Koning doet de oproep tijdens het commissiedebat in de raad over de prestatieafspraken tussen de gemeente, woningbouwcorporaties en huurdersorganisaties.