GroenLinks onaangenaam verrast door verkoop sociale huurwoningen in West

Afgelopen juli besloot de Utrechtse gemeenteraad op initiatief van GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg een stop te zetten op de verkoop van sociale huurwoningen in wijken waar weinig sociale huur is. De laatste tijd ontvangt de partij vele signalen dat dit toch gebeurt. GroenLinks is onaangenaam verrast en wil dat de wethouder met woningbouwcorporaties in gesprek gaat om deze verkoop te staken. Samen met een meerderheid van de gemeenteraad stelt Zwanenberg donderdag vragen aan het college.   

Zwanenberg: “Ik krijg veel e-mails en telefoontjes van mensen uit de stad die zich zorgen maken. En terecht. Tot onze ontsteltenis bleek bijvoorbeeld woningcorporatie Mitros nog steeds volop bezig te zijn met het te koop aanbieden van sociale huurwoningen in de wijk West, zoals bijvoorbeeld de Kanaalstraat, de Jaffastraat en de Vleutenseweg." 

Het Utrechtse woonbeleid wil de krapte op de woningmarkt aanpakken en zet in op betaalbaar wonen, gemengde wijken en betere doorstroming. Zwanenberg: “Bij het streven naar gemengde wijken past het wat GroenLinks betreft niet om in wijken zoals de Binnenstad, Oost of West, waar op dit moment al te weinig sociale woningbouw is, door te gaan met het verkopen van sociale huurwoningen. En bovendien is nu, op initiatief van GroenLinks, expliciet door de raad besloten dat verkoop in deze wijken moet stoppen. ”    

Zwanenberg vraagt de wethouder of hij met Mitros in gesprek wil gaan over het staken van de verkoop en of hij wil uitzoeken of andere woningbouwcorporaties zich wel aan het nieuwe woonbeleid houden.