GroenLinks: maak historische vloer voor publiek zichtbaar

Bij de verbouwing van de Ubica-panden op de ganzenmarkt in Utrecht is een unieke vroegveertiende-eeuwse tegelvloer gevonden. GroenLinks wil dat de vloer zichtbaar wordt voor publiek en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Bij de verbouwing van het pand tot een hotel is door bureau Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie (BAAC) een bijzondere vondst gedaan: een vroegveertiende-eeuwse tegenvloer met banden van ingelegde tegels met Franse lelies.

Praktische bezwaren

"Deze vloer is zeer bijzonder. De ontwikkelaar van het hotel deelt het enthousiasme maar ziet praktische bezwaren om de vloer zichtbaar te houden, onder meer omdat de vloer een meter lager ligt," legt GroenLinks-raadslid en woordvoerder Monumenten Pepijn Zwanenberg uit. Zwanenberg vroeg het college of ze ook wil dat deze tegelvloer behouden blijft en of ze samen met de ontwikkelaar van het hotel tot een oplossing wil komen zodat de vloer tot in lengte van dagen voor iedereen zichtbaar zal zijn.

Hoogpolig tapijt 

Bureau BAAC en een gemeentelijke archeoloog gaven in een artikel in NRC Handelsblad aan dat deze vloer goed aansluit bij Schatkamer Domplein en stelden een glazen vloer op straathoogte voor. Zwanenberg: "GroenLinks deelt deze mening en vindt de vloer een mooie aanvulling óp en ín het historische centrum van Utrecht. Het zou doodzonde zijn als de vloer straks, weliswaar intact, onder een hoogpolig tapijt verdwijnt."