Afgelopen zaterdag heeft GroenLinks Utrecht met ongeveer tien vrijwilligers geveltuintjes aangelegd in de Kanaalstraat. In totaal heeft GroenLinks bij twaalf huizen een rij stoeptegels weggehaald om vervolgens lavendel, akelei, vlasbloempjes, muurbloem, oost-indische kers, wilde wingerd en trompetklimmers te planten.

De vrijwilligers van GroenLinks hadden een bakfiets voor de aan- en afvoer van aarde, zand en planten en veel zonnebloemzaadjes om uit te delen aan voorbijgangers. Met de actie wil GroenLinks laten zien dat bewoners de straat makkelijk en snel kunnen vergroenen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen gelukkiger zijn in een groene omgeving.

,,Het is daarnaast goed voor natuur en milieu in de stad”, zegt raadslid Pepijn Zwanenberg. ,,De planten vangen fijn stof uit de lucht  en zorgen zo voor schonere en gezondere lucht. En de planten die wij gebruikt hebben zijn ook goed voor bijen, hommels en vlinders. Bovendien kan regenwater beter in de ondergrond zakken en stroomt het daardoor niet meteen weg via het riool. Dat voorkomt verdroging van de ondergrond. Niet onbelangrijk met steeds langere droogten in de zomers afgewisseld met steeds heviger regenbuien.”

De geveltuin actie sluit aan bij een landelijke GroenLinks campagne voor meer groen in de steden. In Utrecht gebeurt nog meer. Komend weekeinde wordt op de Kop van Lombok door een aantal groene buurtbewoners een aanvang gemaakt met het aanleggen van het tijdelijk park. De plannen voor dit tijdelijke park zijn in recordtempo door de bewoners opgezet, nadat het college positief had gereageerd op vragen van GroenLinks om braakliggende terreinen in de stad om te toveren tot parken en speeltuinen voor de bewoners.

Bekijk hier een filmpje over guerillagardening in Utrecht (deel 1).

Bekijk hier een filmpje over guerillagardening in Utrecht (deel 2).