De gemeente is wellicht toch schuldig aan het trapongeluk. Het Openbaar Ministerie heeft dat twee dagen voor het uitkomen van het rapport van de commissie Schutte gemeld aan burgemeester Brouwer. De burgemeester zweeg daar vervolgens over. GroenLinks heeft het college om opheldering gevraagd.
Het ongeluk met de werftrap krijgt onverwacht een flinke staart. Volgens de commissie Schutte was het trapincident niet te voorkomen, omdat de constructieproblemen met de pengatverbindingen van de trap niet zichtbaar waren. Uit onderzoek van het OM is onlangs echter gebleken dat ambtenaren het probleem wel hebben waargenomen en daarvan ook melding hebben gedaan. Het OM concludeerde tegelijk dat de ambtenaren niet verwijtbaar schuldig zijn aan het ongeluk, omdat niet duidelijk was dat sprake was van een levensgevaarlijke situatie en dat het daarnaast onduidelijk is gebleven of de mondelinge melding van de ambtenaren aan hun meerderen over de staat van de trap duidelijk genoeg is geweest om daarop actie te ondernemen.
De gemeenteraad debatteerde gisteren over de verschillen tussen de conclusies van de commissie Schutte en die van het OM. In een hoorzitting voorafgaande aan de raadsvergadering vertelde het OM over de waarschuwing aan burgemeester Brouwer. Zij had de informatie van het OM niet aan de commissie Schutte verstrekt en - bleek na stevig doorvragen - zeer summier gedeeld met de wethouders.
Voorbarige conclusies
GroenLinks-fractievoorzitter Marry Mos wilde weten waarom het college heeft besloten om de waarschuwing over de mogelijk voorbarige conclusies stil te houden. Wethouder Robert Giesberts zei hierover namens het college dat de burgemeester beschikte over kale informatie, afkomstig uit een niet afgerond onderzoek. Omdat de informatie onvolledig en niet gestaafd was, heeft zij besloten deze niet te verstrekken aan de commissie Schutte en de gemeenteraad. Brouwer heeft de raad en het publiek er wel op gewezen dat het onderzoek van de commissie Schutte de eerste in rij was op weg naar meer duidelijkheid over de oorzaak van het trapongeval. ,,Maar", zei wethouder Giesberts gisteravond, ,,met de kennis van nu hadden we wel moeten besluiten om de raad in kennis te stellen.”
Marry Mos is van mening dat de commissie Schutte en de gemeenteraad zelf de relevantie van de melding van het OM hadden moeten beoordelen. ,,Ik had dat graag willen meenemen in mijn beoordeling van het rapport. In de mening van GroenLinks was die informatie zeker relevant.”
Motie van wantrouwen
Vanuit de oppositie werd een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Giesberts. GroenLinks heeft deze niet gesteund. Marry Mos: ,,GroenLinks is ongelukkig dat de uitspraak van het Openbaar Ministerie zoveel nieuwe ruis heeft opgeroepen over het trapongeval. Maar het is wel belangrijk om terug te kijken naar de feiten. Dan constateert GroenLinks dat zowel het Openbaar Ministerie als de commissie Schutte dezelfde oorzaak zien van het trapongeval, namelijk de constructiefout, en dezelfde eindconclusie trekken: ‘het ongeval is niet verwijtbaar, er is geen aanleiding om de ambtenaar, andere mensen en de gemeente te vervolgen’. Dan is er ook geen aanleiding om het college te verwijten dat het ongeval helaas niet te voorkomen was.“
Juist het Openbaar Ministerie constateert dat de gemeentelijke dienst stadswerken uitermate adequaat werkte. Er was volgens het OM wel degelijk sprake van een cultuur waarin men alert was en reageerde op onveilige situaties. Voor GroenLinks gaat de motie van wantrouwen te ver. Bovendien richt de oppositie haar pijlen eenzijdig op wethouder Giesberts, terwijl het hele college hierbij betrokken was en er gezamenlijk verantwoordelijk voor is.