Op 19 maart 2014 ging Utrecht naar de stembus. Na vier jaar de grootste coalitiepartij te zijn geweest, werd GroenLinks beloond met negen zetels. Daarmee is GroenLinks onverminderd de enige grote stabiele partij in Utrecht. Halverwege de rit is het tijd om de balans op te maken. Twee jaar GroenLinkse-politiek in een coalitie met D66, SP en VVD. Met een inleiding van GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer.
'Op 25 april 2014, ruim een maand na de verkiezingen, breng ik, met de fractievoorzitters van D66, SP, VVD een toast uit op ons collegeakkoord. Ik ben er trots op dat het GroenLinks is gelukt om ons sociale en duurzame verhaal duidelijk door te laten klinken in dit akkoord. Dit college geeft voorrang aan fietser en voetganger en kiest voor gezonde lucht. Het coalitieakkoord biedt ruimte aan initiatieven vanuit de stad, maar geeft ook een helpende hand aan die mensen in Utrecht die het niet alleen kunnen. Ook is er in het akkoord veel aandacht voor cultuur en onderwijs. Duurzaamheid is een belangrijke graadmeter voor bouw en ontwikkeling.
Sociale huurwoning
Wat mooi is aan deze brede coalitie, is dat we elkaar, ondanks onze grote verschillen, onze eigen plannen en ideeën gunnen. Het is voor partijen mogelijk om naast de coalitieafspraken ook meerderheden in de raad te zoeken. Zo haalden wij een mooie overwinning toen onze motie voor de handhaving van de daklozenuitkering een meerderheid kreeg, zonder politieke steun van D66 en VVD. Anderzijds kan het gebeuren dat er ineens zonder jou meerderheden ontstaan voor plannen waar we niet zo blij van worden. Bijvoorbeeld toen het VVD/D66-plan om sociale huurwoningen in populaire wijken te verkopen, een meerderheid haalde.
'Ik ben er trots op dat het GroenLinks is gelukt om ons sociale en duurzame verhaal duidelijk door te laten klinken in deze coalitie''
Vluchtelingen
Ondank onze grote verschillen, hebben de coalitiepartijen, en overigens ook de andere partijen in de Utrechtse gemeenteraad, groot respect voor elkaar. Coalitiegenoot VVD heeft het moeilijk met de Utrechtse bed, bad en broodregeling en is gereserveerder als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Toch worden de debatten, altijd op het scherpst van de snede, in een open en zeer respectvolle sfeer gevoerd. Op het gebied van duurzaamheid stellen GroenLinks en D66 hoge eisen, eisen die soms voor de SP te ver gaan. Als het gaat om woningen voor alle Utrechters staan SP en GroenLinks zij-aan-zij. Dit zorgt soms voor wrijving, maar zonder wrijving geen glans.
Oppositie
Deze coalitie kenmerkt zich door het feit dat alle partijen bereid zijn om over het eigen gelijk heen te stappen ten bate van een krachtig coalitiegeluid. In deze coalitie vormen D66 en GroenLinks de ruggengraat, maar is er voor de VVD en SP meer dan voldoende ruimte om accenten in te brengen. En dit geldt ook voor de oppositiepartijen. Samen maken we immers Utrecht.
We zijn halverwege, over twee jaar is Utrecht nog niet af, maar zijn er grote stappen gezet op weg naar een gezonde, sociale en duurzame stad van de toekomst.
Heleen de Boer Fractievoorzitter GroenLinks Utrecht