Er komt geen referendum over de milieuzones voor de meest vieze personenauto's. Te weinig Utrechters hebben hun handtekening gezet onder het referendumverzoek van automobielclub KNAC. "Onvoldoende Utrechters scharen zich achter de tegenstander van de milieuzone. Dit is winst voor de gezondheid van de Utrechters."

Dit zegt GroenLinks-woordvoerder Peter van Corler in een reactie. Met instemming van bijna alle partijen in de gemeenteraad wilde KNAC een zogenaamd raadgevend referendum organiseren. Als tegenstander van de milieuzone probeerde de automobielclub met het referendum de milieuzone voor personenauto’s tegen te houden.

Referendumaanvraag

GroenLinks stemde ook in met het verzoek van KNAC, hoewel de partij voorstander is van de milieuzone. “We hebben als gemeenteraad de mogelijkheid geschapen om een referendum aan te vragen. Zo’n aanvraag moet ook een kans krijgen, ook al gaat het over een onderwerp waar wij anders over denken dan de aanvragers,” aldus Van Corler. Dat de aanvraag onvoldoende steun krijgt, laat volgens hem zien dat de Utrechters meer belang hechten aan gezondheid, dan aan de toegang van de meest vervuilende auto’s tot de Utrechtse binnenstad.

Handtekeningen

KNAC verzamelde circa 2000 handtekeningen. De automobielclub had 2700 handtekeningen nodig om een referendum te kunnen organiseren. KNAC verspreidde huis een huis stemformulieren. De automobielclub had wat technische problemen met het digitaal verzamelen van handtekeningen, daarom kreeg het tien dagen extra om de benodigde steun te organiseren.

Compenseren

Ondanks dat inwoners van Utrecht geen referendum wensen, acht de GroenLinks-woordvoerder het van belang dat Utrechters nauw worden betrokken bij de invoering van de milieuzone. "Inwoners moeten niet het gevoel hebben dat zij, of familie en vrienden, niet meer de stad in kunnen komen. Ook moeten ondernemers niet de dupe worden en daarom hebben we onlangs als raad diverse compensatie- en stimuleringsmaatregelen vastgesteld. Hiermee wordt het makkelijker om een auto die de milieuzone niet in mag om te ruilen voor een schoner exemplaar."

Bestelverkeer

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde begin oktober in met het instellen van een milieuzone voor bestelverkeer. Op voorstel van GroenLinks-wethouder Frits Lintmeijer worden de oudste en meest vervuilende bestelauto's geweerd uit de binnenstad. Omdat het referendum nu geen doorgang vindt, kan de gemeenteraad op korte termijn besluiten om ook zeer vervuilende personenauto's uit de binnenstad te weren.

"De gezondheid van de Utrechter is de reden voor ons om voor een milieuzone te zijn. Wij hadden er alle vertrouwen in dat uit een raadgevend referendum zou blijken dat Utrechters net als GroenLinks de luchtkwaliteit en gezondheid ontzettend belangrijk vinden," aldus Van Corler. "Dat Utrecht geen referendum wil, geeft ons steun om door te gaan met de invoering van een milieuzone voor personenauto’s."