De Utrechtse fracties van GroenLinks en de ChristenUnie willen dat ongedocumenteerde kinderen in Utrecht gebruik kunnen maken van de U-pas. Dit geeft deze kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan schoolactiviteiten, en aan sport- en culturele activiteiten. 'Alle kinderen hebben volgens internationale verdragen recht op onderwijs.'

Dit zeggen Fred Dekkers (GroenLinks) en Maarten van Ooijen (ChristenUnie). 'Het is onwenselijk als kinderen niet aan school(activiteiten) kunnen deelnemen vanwege het ontbreken van financiële middelen. Bovendien is het voor de ontwikkeling van kinderen goed als zij kunnen sporten en deel kunnen nemen aan culturele activiteiten,' aldus Dekkers.

Kindpakket

De U-pas geeft mensen met een lager inkomen de mogelijkheid om deel te nemen aan culturele en sportieve activiteiten. In oktober is de U-pas uitgebreid met een Kindpakket. De kinderpas kan ook gebruikt worden voor schoolactiviteiten, voor het aanschaffen van een computer en een fiets.

Navraag door GroenLinks leert dat ook kinderen in het azc en in de noodopvang gebruik kunnen maken van de U-pas.

Ongedocumenteerden

Van Ooijen: 'Het lastige met ongedocumenteerden is dat de U-pasverordening geldt voor inwoners van Utrecht die zijn ingeschreven in de basisadministratie en die legaal in Nederland zijn. Maar voor de ChristenUnie en GroenLinks is geen mens illegaal. Bovendien komen mensen en kinderen in een asielzoekerscentrum en in de noodopvang wel in aanmerking voor de U-pas. GroenLinks en de ChristenUnie vinden dat in ieder geval ongedocumenteerde kinderen moeten kunnen deelnemen aan school-, sport-, en culturele activiteiten.'

Mensenrechtenstad

GroenLinks en de ChristenUnie vragen het college om de juridische en praktische mogelijkheden en financiële consequenties in kaart te brengen van een Kindpakket voor in Utrecht woonachtige kinderen van ongedocumenteerden. 'Utrecht is een mensenrechtenstad. In Utrecht is iedereen gelijk en moet iedereen gelijke kansen krijgen. Een juridische status doet hier niets aan af,' aldus Dekkers.

Dankzij de inzet van GroenLinks en de ChristenUnie is de U-pas beschikbaar voor Utrechters die tot 125 procent van het minimum loon verdienen.