Dit is een concept-bouwsteen over groen en duurzaamheid voor het programma voor de lokale verkiezingen van maart 2010. Het is met nadruk een bouwsteen omdat de programmacommissie nog zoekt naar een ordening van het programma, die waarschijnlijk afwijkt van de huidige thema indeling. In deze versie is dankbaar gebruik gemaakt van feedback op eerdere versies, maar de tekst is zeker nog niet af.

Vragen tbv de bespreking op 17 juni:

 Algemeen

- wat vinden jullie van de selectie, de accenten, de toon en de oplossingen?

 Specifiek

- Gekozen is voor een groennorm dat er groen moet zijn binnen een bepaalde straal (in casu 300 m), en niet het meer gangbare x m2 per bewoner of x% van het grondgebied. Wat vinden jullie daarvan?

- Als het gaat om investeren in bestaand en nieuw groen vliegen parken je om de oren. Kunnen we wat meer focussen: waar willen we precies in investeren? Kennen we zelf nog verdomhoekjes om te vergroenen?

- Ik stelde de vraag hoe we mensen kunnen stimuleren de tuin niet te bestraten en kreeg een keur aan ideeën: variabele OZB, milieupunten en bewoners ism gemeente stimuleren bewoners, vb tuinen en open tuinroute, tuinman/architect aan huis, korting op rioolheffing, und jetzt?

- Meningen blijken uiteen te lopen over zwemwaterkwaliteit: is dat niveau er al of niet, en zo nee is het haalbaar?

- Voor het geven van energieadvies opperden verschillende meelezers verschillende opties: wijkadviesbureaus, omturnen van de milieucentra of wijkbureau. Wat kiezen we?

- De arrangementen om te investeren buitelen nu over elkaar heen: en een fonds, en €20 per ton emissie, en groene vouchers, en een ontwikkelingsbedrijf voor leningen en investeringen – gaan we voor alles of voor een keuze (behoeft wellicht nader advies)?