Maandag 16 januari organiseerde GroenLinks Utrecht een discussie- en informatieavond over windmolens. Ongeveer zestig bewoners kwamen naar de Bethelkerk in Zuilen om mee te praten en de nodige vragen te stellen. De initiatiefnemer voor windmolens op Lage Weide, de vereniging Energie U, was vertegenwoordigd door voorzitter Saskia Kluit. Namens het college was wethouder Mirjam de Rijk aanwezig. Elisabeth van den Hoogen leidde de avond. Klik verder voor foto's.

Foto's: Rob Schaap

Informatie over windmolens

Groene energie voor een gezonde toekomst
De aarde warmt op. Hierdoor krijgt Nederland steeds vaker te maken met extremer weer. Dit betekent dat het meer en langer gaat regenen, maar ook dat het langere periodes erg droog blijft. In Utrecht en in veel andere steden proberen we hier wat tegen te doen. Door op energiegebruik te besparen vermindert bijvoorbeeld de uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Utrecht stimuleert het gebruik en de opwekking van schone energie zoals zon, wind en biomassa. Daarom is in 2009 in opdracht van de Gemeente Utrecht door onderzoeksbureau Bosch & Van Rijn onderzoek gedaan naar mogelijke locaties voor windmolens. Daaruit zijn meerdere kansrijke locaties voortgekomen. Lage Weide is er daar één van. De komende jaren zullen er ook plannen gemaakt worden voor windmolens op Rijnenburg.

GroenLinks voor een groene én sociale stad
GroenLinks is enthousiast over het opwekken van groene energie. Het maakt de energievoorziening van Utrecht niet alleen groener, maar ook schoner. Afhankelijk van het aantal windmolens kunnen de plannen voor Lage Weide zorgen voor een flink deel van de totale energiebehoefte van de stad. Daar­naast kan duurzame opwekking van energie ervoor zorgen dat de energieprijs stabiel blijft. Dat scheelt u de komende jaren aanzienlijk wanneer de energieprijzen gaan stijgen.

Toch is er ook discussie over de plannen voor windenergie op Lage Weide. Zo maken sommige omwonenden zich zorgen over potentiële slagschaduw en geluidshinder. Daarom vindt Groen­Links het belangrijk om zorgvuldig en onafhankelijk te laten onderzoeken wat de gevolgen voor omwonenden van Lage Weide zijn. De gemeenteraad kan dan, aan de hand van dat onderzoek, een afgewogen beslissing nemen over de daad­werkelijke plaatsing van windmolens. GroenLinks zal hierbij zeker niet over één nacht ijs gaan.

Uw betrokkenheid bij het vervolg
De plannen voor windenergie op Lage Weide bevinden zich nog in een zeer pril stadium. De exacte locatie, de hoogte en het aantal molens is bijvoorbeeld nog niet bekend. Hierdoor kan helaas niet op alle zorgen die er leven een passend antwoord worden gegeven. GroenLinks begrijpt dat dit voor sommigen kan leiden tot onrust en onzekerheid. Het is daarom duidelijk dat omwonenden goed bij het proces betrokken moeten worden en dat er een goede vorm van participatie moet plaatsvinden.

GroenLinks wil graag met alle omwonenden en andere betrok­kenen in gesprek blijven. Hiervoor zullen wij de komende tijd de wijk intrekken. Waar we naar u komen luisteren en met elkaar de discussie aan zullen gaan.