Gemeenteraad mist kans verminderen vuurwerkoverlast

Donderdagavond heeft GroenLinks Utrecht door middel van een initiatiefvoorstel de jaarlijkse overlast door het afsteken van vuurwerk proberen te verminderen. Met het voorstel pleitte raadslid Steven de Vries voor een onderzoek naar een centrale vuurwerkshow en een verbod op onder andere het afsteken van vuurwerk in parken en bij dierenweides. Het voorstel kon niet op een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad rekenen.

Een gemiste kans volgens de raadslid Steven de Vries. “Een flinke meerheid van de Utrechters is voor vuurwerkvrije zones. GroenLinks steunt hen daarin. Het is tijd voor verandering. Het is tijd om stappen te zetten.” Uit onafhankelijk onderzoek van de gemeente kwam naar voren dat een meerderheid van de Utrechters zelfs nog verder wil gaan dan het voorstel van GroenLinks. Zij zijn voorstander van een algeheel verbod. Maar liefst 80 procent van de Utrechters ervaart overlast. “De samenleving vraagt steeds nadrukkelijker om een jaarwisseling met minder overlast en schade, en meer plezier. Deze hervorming had meer balans kunnen brengen in de belangen en wensen van verschillende inwoners. Daarmee hadden we jaarwisseling echt een feest voor iedereen kunnen maken!” aldus De Vries

Wel bleek er in de Gemeenteraad steun voor het voorstel van GroenLinks voor het organiseren van een centrale vuurwerkshow. Met een centrale show zou 28 procent van de Utrechters stoppen met het zelf afsteken van vuurwerk, en daarmee zou de overlast in de stad teruggedrongen kunnen worden. Het college gaat dit verder onderzoeken.