Aanstaande donderdag kiest Nederland een nieuwe delegatie Europarlementariërs. Voor GroenLinks maakt lijsttrekker Judith Sargentini zich sterk voor een groen en duurzaam Europa. Want dat Europa belangrijk is voor wat er in ons land gebeurt, is duidelijk. Besluiten genomen in Brussel hebben een grote invloed op Nederland en werken zelfs door tot aan de gemeentepolitiek van Utrecht.
Vandaag dient fractievoorzitter Marry Mos schriftelijke vragen in over de Wet Geluidshinder en de Europese Richtlijn Omgevingslawaai. In januari zou de gemeente met oplossingen voor geluidshinder komen. Maar inmiddels is het juni en zijn we geen stap verder.
Europa verplicht gemeenten om geluidshinder te bestrijden. Om aan de richtlijnen te voldoen had de gemeente Utrecht begin 2008 een Actieplan Geluid op moeten stellen. In dat Actieplan wordt aangegeven welke geluidsknelpunten er zijn, wat het ambitieniveau is voor verbetering en welke maatregelen er daadwerkelijk getroffen zullen gaan worden. Uit een eerste inventarisatie van de uitkomsten blijkt dat er veel locaties in de stad zijn waar het geluidsniveau hoog en zelfs te hoog is.
GroenLinks maakt zich zorgen over deze geluidshinder en de mate waarin de gemeente actie onderneemt om het probleem tegen te gaan. Geluidshinder is namelijk niet alleen maar vervelend, het is een groot gezondheidsprobleem. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsschade, zoals ernstige verstoring van de slaap, stress, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, concentratie problemen en het heeft een negatief effect op leerprestaties. In Utrecht is op tal van plekken sprake van forse geluidsoverlast, aldus diverse rapportages. Ook bewoners klagen hierover.
Het baart GroenLinks Utrecht zorgen dat de gemeente vrijwel niks onderneemt om dit enorm belangrijke probleem op te lossen. Uiterlijk in januari 2009 zou het college verslag doen van ondernomen acties en eventueel behaalde resultaten. Men zou in G4-verband en bij de minister van VROM aandacht vragen voor meer financiële middelen voor de aanpak van geluidshinder. Ook zou het gemotoriseerde verkeer, zo luidde de conclusie destijds, over drukke wegen drastisch moeten worden teruggebracht om verbeteringen te bewerkstellen. Inmiddels is het juni en heeft de Raad nog niets mogen vernemen. Ook wordt geluidshinder in geen enkele beleidsnota genoemd als gezondheidsrisico en zijn er nog steeds geen zichtbare pogingen om geluidshinder tegen te gaan waargenomen. Marry Mos: ‘Geluidsoverlast is een belangrijke veroorzaker van gezondheidsproblemen. De leefbaarheid van de stad staat onder druk. Juist daarom is het extra belangrijk om geluidsoverlast actief aan te pakken. Wij verzoeken het college om hier werk van te maken en te zorgen dat Utrecht spoedig gaat voldoen aan de Europese richtlijn voor Omgevingslawaai’.
Donderdag kunt u verschil maken door te kiezen voor een partij die het welzijn, de leefbaarheid en de gezondheid van deze planeet op Europees, landelijk en gemeentelijk niveau aan de kaak stelt. Stem daarom donderdag GroenLinks!