GroenLinks is blij dat de gemeente Utrecht samen met aanbieders pro-actief is in het voorkomen van chaos met deelfietsen zonder vaste stallingsplek. Voor het aanbieden van deelfietsen is een vergunning nodig. De gemeente voert al geruime tijd gesprekken met diverse deelfiets-operators. Dat antwoordt het college op vragen van GroenLinks raadslid Thijs Weistra.

“GroenLinks ziet extra deelfietsen als een manier om de fietser nog meer ruimte te geven in Utrecht, maar maakt zich zorgen over de gevolgen voor de openbare ruimte. Het concept kan meerwaarde hebben, maar alleen als het goed gereguleerd wordt. Wij willen geen Amsterdamse toestanden met deelfietsen in Utrecht.” zegt Weistra.

In reactie op vragen van Weistra schrijft het college al sinds de introductie van de deelfietsen in Nederland in gesprek te zijn met aanbieders en andere gemeenten om te leren van eerdere ervaringen. Zowel de aanbieders als de gemeente Utrecht willen herhaling van de problemen in Amsterdam voorkomen.

Weistra stelde de vragen naar aanleiding van een artikel in het NRC, waarin gesproken werd over een deelfietsaanbieder in Utrecht. Het bedrijf Donkey Republic had de intentie om een deelfietsconcept te lanceren in Utrecht, maar heeft besloten dit idee vooralsnog uit te stellen.