Dinsdag 21 april 2009 van 20.00 – 22.00 uur
De Kargadoor, Oudegracht 42 Utrecht

GroenLinks is bezig met het ontwikkelen van het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 (dus beleid voor de periode 2010-2014). Onderwijs vormt hierin een belangrijk onderwerp. Op basis van gesprekken met politici en enkele deskundigen binnen GroenLinks zijn de eerste ideeën ontstaan. Deze willen we graag toetsen, verdiepen en verbreden door in gesprek te gaan met mensen uit het onderwijsveld binnen en buiten GroenLinks. Ik wil je dan ook uitnodigen met ons mee te denken op dinsdagavond 21 april van 20.00 – 22.00 uur in de Kargadoor.

Programma

20.00 – 20.10: welkom en kennismaking

20.10 – 20.50: schoolkeuze en inschrijvingsbeleid

20.50 – 21.00: pauze

21.00 – 21.30: voorkomen schooluitval

21.30 – 22.00: kiezen voor kwaliteit

 

Hieronder alvast enkele teksten over deze onderwerpen. Deze teksten zijn bedoeld om de discussie op gang te brengen, dus zeker nog geen afgewogen programmateksten. Alle ideeën en commentaar zijn welkom!

 

Ideeënbus

Naast genoemde onderwerpen zijn er nog andere thema’s op het gebied van onderwijs die in het programma aan bod kunnen komen. Deze vind je in de bijlage. Wellicht heb je hier ook ideeën over. Of zijn er onderwerpen waarvan jij vindt dat er aandacht aan besteed moet worden, maar die nog niet op het lijstje voorkomen. Je reacties hierop kun je fysiek deponeren in de ideeënbus die op 21 april bij de ingang van de zaal staat of kun je mailen naar programmacommissie@groenlinksutrecht.nl. Vermeld in het laatste geval wel even dat het gaat om ideeën over onderwijs.

 

Meer informatie

Kun je niet op 21 april, maar wil je wel op de hoogte blijven, of kun je wel maar wil je eerst meer informatie, neem dan contact op met heleen@groenlinksutrecht.nl. Of word vriend van de programmacommissie op hyves: http://programmacommissie.hyves.nl. Op die manier kun je de discussie blijven volgen en voeden.

 

We hopen je op 21 april te zien!

  


Schoolkeuze en inschrijvingsbeleid

Als het om inschrijvingsbeleid gaat en daarmee om het voorkomen van segregatie in het onderwijs, moet de gemeente meer verantwoordelijkheid nemen. Eén keer per jaar praten met de schoolbesturen is niet genoeg. De gemeente moet de schoolbesturen wijzen op de verantwoordelijkheid die zij hebben vanuit de Lokale Educatieve Agenda (LEA). Einddoel is een centraal aanmeldpunt en aanmeldmoment, waarbij ouders nog wel een aantal voorkeuren kunnen opgeven. Op deze wijze kan de schoolkeuze meer gestuurd worden en wordt dubbel inschrijven voorkomen. De gemeente stelt bovendien per school een maximum aantal leerlingen vast, zowel in het totaal als voor de laagste klas/groep.

 

Voorkomen schooluitval

In wijken waar veel ‘overbelaste jongeren’ wonen, moet de gemeente investeren in extra voorzieningen op school, waardoor deze kan uitgroeien tot een ‘school met een plus’. Daarbij moet de relatie met de omgeving van de school versterkt worden. Te denken valt aan taal- en computercursussen voor ouders, spreekuur in de school van bijvoorbeeld RIAGG, CAD en schuldhulpverlening en activiteiten in samenwerking met het welzijnswerk. Ook moet de gemeente scholen stimuleren tot samenwerking om op die manier de overgang van de ene naar de andere school makkelijker te maken (verlengd vmbo, doorlopende leerlijnen).

 

Kiezen voor kwaliteit

De gemeente moet afspraken maken met de schoolbesturen over de kwaliteit van het onderwijs. Er moeten scherpe, meetbare normen gesteld worden waaraan alle scholen moeten voldoen. Scholen die de normen nog niet halen, zijn verplicht een verbeterplan op te stellen waar duidelijk in omschreven staat welke stappen zij gaan nemen om binnen maximaal twee jaar alsnog aan de normen te voldoen. De gemeente kan hierbij helpen door het inschakelen van onderwijsexperts en het ter beschikking stellen van geld. Daar staat dan wel tegenover dat de gemeente streng toeziet op de uitvoering van de verbeterplannen. Daarnaast is het van belang dat de gemeente zorg draagt voor kwalitatief goed openbaar basis- en voortgezet onderwijs op alle niveaus binnen de stad Utrecht.

Bijgevoegd enkele eerste ideeën over onderwijs in Utrecht.