Terrasverwarmingen zouden verboden moeten worden in de hele Europese Unie. Een oproep hiertoe van de Britse Fiona Hall is donderdag in Brussel aangenomen door het parlement. Raadslid Niki Schipper (GroenLinks) riep eind 2007 ook al op tot klimaatbewustzijn en een verbod in de stad Utrecht.

Het parlement vindt de speciale kachels te energieverspillend en slecht voor het milieu. GroenLinks-Europarlementslid Kathalijne Buitenweg vindt de uitspraak van het parlement "een steun in de rug voor Nederlandse gemeenten die de terrasverwarming willen verbieden".

Buitenweg verwijst daarmee onder meer naar de eerdere oproep van Niki Schipper. Het Utrechtse raadslid is blij met de steun uit Brussel. ,,Wij hopen natuurlijk dat mensen zelf de urgentie van klimaatverandering begrijpen en uit eigen verantwoordelijkheidsgevoel klimaatvriendelijk gaan leven. Maar in het geval van terrassen lijkt de ontwikkeling eerder omgekeerd. Er is sprake van wildgroei en ingrijpen lijkt de enige manier om de concurrentiestrijd om de winterse terraszitters te slechten ten gunste van het klimaat."

Het college in Utrecht had eerder het voorstel van Schipper afgewezen. ,,Je moet veel lef hebben om een uitspraak van Brussel zomaar naast je neer te leggen. Ik hoop dus dat het college nu alsnog van gedachte zal veranderen," aldus Schipper.