Een meerderheid in de gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met een motie van wantrouwen tegen wethouder Tymon de Weger. Daarop stelde hij zijn portefeuille ter beschikking en diende zijn ontslag in bij de burgemeester. Aanleiding voor de motie, ingediend door Leefbaar Utrecht, was het optreden van De Weger inzake het Actieplan Luchtkwaliteit. Volgens een meerderheid in de raad heeft de wethouder de vertrouwensrelatie tussen gemeenteraad en het college geschonden.
Kern van de vertrouwensbreuk is de aan de raad toegezegde procedure van inspraak, die kan leiden tot substantiële wijzigingen in het Actieplan. Echter, het plan is onlangs door het college vastgesteld en ligt inmiddels bij minister Cramer zonder dat de raad de haar goedkeuring heeft gegeven.
Spoorlaan
Op 14 maart jl. heeft GroenLinks haar wethouders teruggetrokken uit het college van B&W, omdat er geen ruimte bleek binnen het college om een minderheidsstandpunt in te nemen. De fractie en haar wethouders zijn tegen de variant Spoorlaan die het autoverkeer, tegen de afspraken in, de stad inleidt. Dat leidde bij de coalitiepartners tot het opzeggen van het vertrouwen in GroenLinks. Des te opmerkelijker was de uitspraak van De Weger vandaag dat de plannen na inspraak toch nog substantieel gewijzigd kunnen worden.
Volgens GroenLinks mist het college de politieke wil om de raad en bewoners serieus te nemen. Fractievoorzitter Marry Mos: "Het is niet aan bewoners uit te leggen dat inspraak op het Actieplan nog zin heeft , terwijl er binnen het college geen ruimte was voor een minderheidsstandpunt. Wij konden, hoe treurig ook, niet anders dan het vertrouwen in de wethouder opzeggen."
GroenLinks gelooft dan ook niet dat het college serieus luistert naar de inspraak van bewoners. Wethouder De Weger heeft in de raad bevestigd dat de Spoorlaan niet noodzakelijk was voor het opstellen van het Actieplan. Er was dus voor het college alle gelegenheid geweest om het plan, met een minderheidsstandpunt van GroenLinks, met bewoners te bespreken en aan te passen op cruciale punten. Maar die mogelijkheid werd niet geboden, terwijl GroenLinks dat uitdrukkelijk wel heeft voorgesteld. Dat is voor GroenLinks reden om de motie van wantrouwen te steunen.