Pionierend beginnen

In 2003 had ik zelf geen werk en ik stoorde me aan hoe alles geregeld was rond de begeleiding naar werk en het krijgen van een uitkering. Daar wilde ik iets mee. Marry Mos was toen raadslid en woordvoerder op werk en inkomen en leidde de Werkgroep Sociaal. Voor haar was deze werkgroep een belangrijke manier om leden te betrekken bij de gemeentelijke politiek. Het ging over Werk en inkomen, maar ook over Zorg en welzijn. Marry weet denk ik zelf beter hoe de werkgroep is ontstaan en hoe het er toen aan toe ging bij GroenLinks Utrecht.

Marry Mos: Ik ben in 1994 actief geworden voor GroenLinks Utrecht in de Werkgroep politiek cafe, die werkgroep bestond toen al. Er werd elke 6 weken een politiek café georganiseerd in Tivoli en bij Theater Kikker. Dit ging bijvoorbeeld over overwerken bij de Wet sociale werkvoorziening.

In de periode 2001-2006 werd de afdeling wat minder actief. Er waren toen alleen werkgroepen vanuit de fractie. Dat veranderde toen Lot voorzitter werd. Zij was eerst een van de twee bestuursleden. Met Lot kwam er weer een volwaardig bestuur en werd de afdeling actiever. Die lijn werd daarna doorgezet. In die tijd werd dus ook de werkgroep sociaal opgericht. We organiseerden toen bijvoorbeeld de AUW: Actiegroep Utrechtse Werklozen. We hadden actie-T-shirts gemaakt, samen met de werklozenbond, vrouwen in de bijstand en het Jongeren uitkeringsgerechtigden kollektief.

Daan vervolgt: De landelijke overheid begon toen met de decentralisatie van de bijstand naar de gemeenten toe. De PvdA leverde de wethouder voor Werk en inkomen en GroenLinks zat in de oppositie. Het was lastig voor ons om invloed te krijgen. Het beleid van het stadsbestuur was er vooral op gericht om mensen snel uit de bijstand te krijgen. Desnoods naar een ander loket. Er was weinig aandacht voor duurzame uitstroom en goede begeleiding.

Na een aantal jaar is de werkgroep gesplitst in een werkgroep Werk en Inkomen en een werkgroep Zorg. Ik bleef bij de werkgroep Werk en Inkomen. De werkgroep was altijd een klankbordgroep voor het raadslid. We gingen na verloop van tijd steeds meer naar buiten kijken. We deden bijvoorbeeld een enquête bij het CWI. Bij de verkiezingen in 2006 gaven we zelf een Werk en inkomenkrant uit en organiseerden we een politiek cafe.

Samenwerken met verschillende raadsleden

Ik heb door de jaren heen samengewerkt met verschillende raadsleden. Dit waren: Marry Mos, Niki Schipper, Jan Ravesteijn, Heleen de Boer en nu Julia Kleinrensink. Het zijn stuk voor stuk voortreffelijke mensen. Ze zijn allemaal zeer communicatief. De meesten zijn vrienden van me geworden.

In de eerste jaren werkten de raadsleden echt onder heel andere omstandigheden dan nu. Marry Mos werkte bijvoorbeeld vanuit de oppositie. Ze betrok iedereen heel goed bij discussies en vroeg iedereen om een mening. Ze werkte toen bij Platform GGZ. Hierdoor heeft ze veel ervaring met buitenbeentjes. Ze is erg toegankelijk en dat vind ik zeer prettig. Ze gaf met enthousiasme veel leesvoer aan de werkgroep.

Niki Schipper had in de jaren daarna een minder leidende rol. Jan Ravesteijn had een meer zakelijke/bestuurlijke benadering. Heleen de Boer is heel nuchter. We zaten toen inmiddels in de coalitie. J

ulia Kleinrensink geeft veel ruimte voor initiatieven. Ze is al jong de politiek in gegaan, maar ze heeft een goed inzicht in politieke motieven van andere partijen. Verder is ze heel sociaal en betrokken. Marry Mos, Heleen de Boer en Julia Kleinrensink zijn ook lijsttrekker geworden. Het is mooi om iemand met wie je samenwerkt zo te zien groeien.

Naast deze 5 raadsleden heb ik met ongeveer 60 verschillende werkgroepleden gewerkt. Sommigen waren maar kort bij de werkgroep betrokken maar een aantal ook meerdere jaren.

Veranderend beleid

Het beleid op werk en inkomen is door de jaren heen erg veranderd. Gemeenten hebben nu veel meer te zeggen over hoe ze de bijstand uitvoeren. Het beleid in Utrecht is minder gericht op ‘mensen zo snel mogelijk uit de bijstand duwen’. Ik denk dat de klantgerichtheid steeds belangrijker geworden is. Dat heeft er vast mee te maken dat we al een aantal jaar een GroenLinks wethouder hebben op werk en inkomen.

Ervaringsdeskundigheid

Toen ik begon met de werkgroep had ik zelf geen werk. Later kreeg ik een gesubsidieerde baan. Door dit werk volgde het gemeentelijk beleid op Werk en inkomen intensief. In 2007 werd ik zelf bestuurslid van de afdeling en in 2009 ging ik voor de afdeling werken als fractiemedewerker. In 2015 kreeg ik mijn eerste vaste dienstverband waar ik van kon leven. Ik kreeg toen ook een WSW-indicatie. Vanuit al deze ervaringen heb ik kunnen bijdragen aan de werkgroep.

Julia Kleinrensink: “Daan heeft een scherpe blik en kon onderwerpen soms net op een andere manier bekijken waardoor je nieuwe inzichten kreeg. Zijn eigen praktijkervaring en jarenlange betrokkenheid zijn super waardevol geweest voor de werkgroep. Ik ga Daan enorm missen in de werkgroep, zowel vanwege zijn inbreng alsook de gezelligheid”.

Daan blijft actief voor GroenLinks Utrecht en is nu voorzitter van de werkgroep Straatgeluiden. Daan, heel erg bedankt voor je bijdrage afgelopen 20 jaar!

Lijkt het je ook leuk om mee te denken en mee te doen aan het bereiken van onze plannen en idealen? Sluit je dan ook aan bij de werkgroep Werk en inkomen of een van de 12 andere werkgroepen van GroenLinks Utrecht. Meer informatie vind je hier: https://utrecht.groenlinks.nl/werkgroepen-groenlinks-utrecht Of neem contact op met het bestuurslid werkgroepen: jorrit@groenlinksutrecht.nl