Tien jaar geleden was ik zwanger van mijn eerste dochter en dus kwam ik, zoals iedere jonge ouder, kort daarna ineens in allerlei speeltuinen terecht. Na de geboorte van dochter 2 werd ik vrijwilliger bij het Schimmelplein – een mooi plein middenin Nieuw Engeland -, en na geboorte van dochter 3 heb ik me aangemeld om vrijwilliger te worden bij de prachtige groene speeltuin aan het Bankaplein in Lombok. Dit was in een periode die iedereen zich nog wel herinnerd: de lockdown. Door Corona waren we soms echt aan huis gekluisterd en het was heerlijk om regelmatig lekker in de buitenlucht van de speeltuin te ontspannen en te spelen. Dus met veel plezier sta ik nu al enkele jaren elke vrijdagochtend koffie te zetten bij het Bankaplein.  

Ondertussen was ik ook actief geworden bij GroenLinks. Omdat ik actief was in de wijk, hoorde ik beter wat er speelt en op die manier kon ik ook input leveren in de werkgroepen van GroenLinks. Inmiddels ben ik meer dan een actief lid. Ik zit vanaf dit voorjaar in de Gemeenteraad voor GroenLinks. En hoewel speeltuinen eigenlijk niet eens onder mijn portefeuilles vallen, raad je het al: er kwam al snel een speeltuin op mijn politieke pad. Ik kwam in contact met bewoners van speeltuin Lauwershof, een peuterspeeltuin in de binnenstad. Een deel van de buurbewoners genieten van de speeltuin, maar anderen ervaren juist geluidsoverlast. De gemoederen liepen hoog op en bereikten de Utrechtse politiek. Ik heb de bewoners gesproken en span me er nu voor in dat er een goede balans gevonden wordt tussen wonen, spelen, groen en leefbaarheid.  

Die startperiode in de raad? Eigenlijk is het ook een soort speeltuin voor me. Ik ontdek heel veel door maar gewoon te doen, wordt telkens verrast en leer heel veel van anderen. Soms is het nog spannend, bijvoorbeeld om een debat in te gaan, maar tegelijkertijd geniet ik er erg van. Ik ben trots dat ik GroenLinks mag vertegenwoordigen in deze prachtige stad en daar zet ik me graag voor in. Mocht iemand me een keer wat willen vragen of me iets mee willen geven kan dat altijd. Je kunt me mailen op maartje.vermeulen@utrecht.nl en je vindt me elke vrijdagochtend – waar anders – in de speeltuin!