Als ik besluit over een standaardwoonwijk; huisje, tuintje en 1 tot 2 parkeerplekken per huis, dan is dat vooruitzien best makkelijk. Je fietst langs een paar bestaande wijken en hebt voorbeelden genoeg. Maar meer van hetzelfde is niet wat we in Utrecht nodig hebben. De klimaatcrisis en het enorme tekort aan woningen vraagt van ons het lef om verder te kijken dan hoe het nu is, naar hoe we willen dat een moderne stadswijk eruit ziet.

In de Merwedekanaalzone moet een wijk komen die we in Utrecht en zelfs in Europa nog nooit op deze schaal hebben gezien. Met veel woningen per hectare om een thuis te geven aan de vele woningzoekenden, maar ook veel meer groen en speelplekken dan gebruikelijk doordat de wijk vrijwel autovrij wordt. Ik vind dat als heel verstandig, maar eerlijk gezegd ook best spannend. Grote plannen kunnen tot ongekende successen leiden, maar het onbekende brengt ook onbekende risico’s. Voor veel mensen is het daarom veiliger om te kiezen voor ‘the devil you know’.

De uitweg? Toch blijven zoeken naar de lessen die we hebben geleerd. Meer ‘reality’ en minder ‘virtual reality’. Van de Amsterdamse Bijlmermeer leerden we dat het verstandig is om te zorgen voor een menselijke maat met winkeltjes en gezelligheid op loopafstand en om te zorgen voor een diversiteit aan mensen in de wijk: veel en weinig geld, alleenstaanden en gezinnen. Van het Amsterdamse Funenpark dat in 2011 is gebouwd, leren we dat het goed leven is in zo’n groene, autovrije stadsbuurt voor alleenstaanden en gezinnen. Daar gaan we ook voor in de Merwedekanaalzone!

 

 

In de Merwedekanaalzone komen 6.000 tot 10.000 woningen. De gemeenteraad zal eind dit jaar het stedenbouwkundigplan bespreken. De wijk bestaat straks uit ca 35% sociale huurwoningen en 25% middenhuur of betaalbare koop. Er is veel ophef geweest over enkele projecten waarbij de huren hoger uitvielen dan eerder afgesproken. Die projecten waren eerder al vastgesteld. Voor het grootste deel van de woningen worden de afspraken nu gemaakt, daarbij zal GroenLinks zich er hard voor maken dat de betaalbaarheid van de woningen spijkerhard is vastgelegd. Meer lezen over de woningen en de prijzen van de woningen, lees dan: https://www.duic.nl/wonen/wat-voor-woningen-komen-er-in-merwede-en-wie-… . Een idee of mening over de plannen? Mail: f.de.koning@raad.utrecht.nl