Het college van B&W heeft in juli 2011 het stedelijk ambitiedocument "Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar" vastgesteld. Hierin is aangegeven hoe het college de halvering van de groei van het autoverkeer in 2030 wil bereiken en de aantrekkelijkheid van de stad wil vergroten. Een nadere uitwerking werd vorige week gepresenteerd in de pilot "Openbare ruimte plan Centrum". Daar worden voorstellen in gedaan om onder andere de 'verrommeling' van het centrum aan te pakken.
De pilot is opgesteld door StadsOntwikkeling in nauwe samenwerking met StadsWerken, Projectorganisatie Stationsgebied (Pos) en Dienst Wijken en verwoordt de doelstellingen 'aantrekkelijk', 'toegankelijk' en 'economische vitaliteit'. De pilot bestaat uit een werkboek dat als doel heeft verdere discussies over de initiatieven van ondernemers en bewoners in het centrum te voeden. "Het werkboek is daarmee geen 'kant en klaar' product, maar letterlijk een wérkboek! Gedeelde nieuwe inzichten worden vanzelfsprekend verwerkt", schrijft wethouder Mirjam de Rijk (GroenLinks) in een brief aan de commissie Stad en Ruimte.
In het document wordt de relatie gelegd tussen mobiliteit, lopende projecten, economische vitaliteit en kwaliteitsaspecten als leefbaarheid en belevingswaarde. Voor Utrecht is een kwalitatief goede openbare ruimte belangrijk. Het functioneren, de aantrekkelijkheid en de staat van het centrum bepalen sterk het leefklimaat van bewoners, werknemers en bezoekers. Dit kan worden verbeterd door gebruik, inrichting en beheer beter op elkaar af te stemmen. Het ontbrak de laatste jaren aan een integraal kader voor de openbare ruimte waardoor gebruik en ontwerp niet goed op elkaar waren afgestemd, wat leidde tot hoge beheer- en onderhoudskosten en een 'verrommeling' van de binnenstad.
De gemeente investeert de komende vijf jaar 27 miljoen euro om de openbare ruimte in de binnenstad aantrekkelijker te maken.
Lees hier het complete werkboek