Centrale vuurwerkshow voor Utrecht

Een centrale vuurwerkshow in Utrecht is donderdag een stap dichterbij gekomen. Een voorstel van GroenLinks hierover kon rekenen op een ruime meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad. Fractievoorzitter Heleen de Boer toonde zich opgetogen: “Dit is een positieve manier om het individueel afsteken van vuurwerk en de daarmee gepaard gaande overlast terug te dringen. GroenLinks wil een jaarwisseling met meer plezier voor iedereen. ”

In steden met een centrale vuurwerkshow is dit voor 20 tot 30 procent van de mensen reden om zelf geen vuurwerk meer af te steken. In een onafhankelijk onderzoek geeft ook 20 procent van de Utrechters aan geen eigen vuurwerk meer te zullen afsteken als er een centrale vuurwerkshow is. 

In het voorstel van GroenLinks moet de eerste Utrechtse centrale vuurwerkshow plaatsvinden tijdens de jaarwisseling van 2019/2020. De gemeente moet partijen en ondernemers in de stad actief gaan uitnodigen om een centrale show te organiseren. Voor een gemeentelijke bijdrage kunnen de organisatoren dan een beroep doen op bijvoorbeeld het evenementenfonds. De Boer “Na afloop moeten we goed evalueren. We moeten kijken naar het effect op het individueel afsteken van vuurwerk, de gevolgen voor overlast en vuurwerkafval, en een eventueel effect op de inzet van politie en handhaving in de stad.” 

GroenLinks zet zich al langer in voor een jaarwisseling met minder overlast, luchtvervuiling en schade en meer plezier voor iedereen. In 2017 diende de partij een raadsvoorstel in voor vuurwerkvrije zones en een centrale vuurwerkshow. Uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de Gemeente bleek toen al een grote meerderheid van de Utrechters voorstander van deze voorstellen. Hoewel er in 2017 geen meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad was, is dit sentiment tot vreugde van De Boer in de raad aan het verschuiven.