GroenLinks heeft samen met D66 en de PvdA vannacht tijdens een lange raadsvergadering een motie ingediend waarin de fracties uitspreken dat burgemeester Aleid Wolfsen onvoldoende zichtbaar en daadkrachtig is opgetreden in de zaak Terwijde. De fracties vinden dat er grote fouten zijn gemaakt bij de inzet van opsporingsmiddelen, informatievergaring, coördinatie en communicatie, die van negatieve invloed zijn geweest op het verloop van deze zaak van het weggepeste homostel.
Na een schorsing van drie uur werd de raad hervat en diende GroenLinks fractievoorzitter Marry Mos de motie in. Mos: "In de fractie en in de coalitie moesten we lang over de motie nadenken. De zaak Terwijde heeft ons lang bezig gehouden. In de eerste termijn waren we onvoldoende overtuigd van het gevoel van urgentie bij de burgemeester. Het is daarom belangrijk om een signaal af te geven. Het had beter gekund en het had beter gemoeten. We willen de burgemeester de gelegenheid geven om de zaak op te pakken en meer zichtbaar en daadkrachtiger op te treden. De burgemeester heeft het maatschappelijk belang van deze zaak in zijn optreden binnen en buiten de driehoek onvoldoende zichtbaar en daadkrachtig benadrukt. Ook had de burgemeester meer leiding en verantwoordelijkheid moeten nemen om de hoogste prioriteit aan deze zaak te geven."
In de motie wordt de wens uitgesproken dat de burgermeester zijn zichtbaarheid en daadkracht in zijn handelen bij jeugdoverlast en discriminatie moet gaan verbeteren. Ook moeten de maatregelen om de coördinatie en communicatie binnen en tussen de politie, openbaar ministerie en gemeente verbeteren en zo snel mogelijk geïmplementeerd worden. Verder wil GroenLinks dat gevallen die een grote impact hebben op buurten zoals overlast, discriminatie, kleine criminaliteit en vandalisme, de gemeente sneller de buurt informeert en betrekt bij het onderzoek.
Naast de eerder gemaakte fouten in de zaak Terwijde bleek donderdag dat er begin dit jaar belangrijke documenten in de zaak zijn vernietigd die gearchiveerd hadden moeten worden. De regel is dat stukken pas mogen worden vernietigd als de gemeentearchivaris heeft geconstateerd dat er geen belang meer bij is. In de zaak van het homostel was dat belang weldegelijk aanwezig en was duidelijk dat het stel hun zaak bij het Hof aanhangig zou maken.