Het college van B&W gaat zo snel mogelijk aan de slag met de conclusies, aanbevelingen en observaties van de commissie Jansen. Dat bleek vanavond tijdens een extra raadsvergadering over het onderzoeksrapport Asbestvondst Kanaleneiland. Met een motie riep GroenLinks-raadslid Steven de Vries het college op om de conclusies en aanbevelingen van de commissie ruimhartig over te nemen. Het college nam de suggestie om tot een actievere en strengere vorm van toezicht en handhaving als het gaat om asbestsaneringen te komen, van GroenLinks over.

De commissie Jansen onderzocht in opdracht van het college de gebeurtenissen in de wijk Kanaleneiland afgelopen zomer. Eind juli werd er asbest gevonden in een flat waarop 175 woningen werden ontruimd. De commissie Jansen concludeerde dat de crisisorganisatie onvoldoende heeft gefunctioneerd, de genomen maatregelen onnodig belastend waren voor bewoners, de communicatie niet professioneel is opgepakt en het toezicht op asbestsaneringen in het algemeen gebrekkig is. Raadsbreed was er kritiek op de gemeente en op woningcorporatie Mitros.

"De conclusies uit het rapport zijn helder, er is een hoop verkeerd gegaan. De gemeente en zeker ook Mitros hebben flinke steken laten vallen en daar zijn bewoners de dupe van geworden. Natuurlijk worden er in een crisissituatie onherroepelijk fouten gemaakt. Het gaat er echter om deze fouten tot een minimum te beperken. Een goede inrichting van de crisisorganisatie is hiervoor essentieel. Maar daarnaast moet een gemeente continue haar regie houden en het belang van de inwoners centraal stellen. We zijn dan ook blij dat het college onze conclusies deelt en voortvarend aan de slag gaat om de organisatie zo snel mogelijk op orde te krijgen", zegt De Vries.

De moties die De Vries indiende vraagt het college de aansturing van de gemeentelijke crisisbeheersingsprocessen in lijn te brengen met de normale gezagsstructuur van de reguliere gemeentelijke en regionale organisatie. Maar ook het proces van crisiscommunicatie kwalitatief en organisatorisch op orde te brengen conform de aanbevelingen van de commissie Jansen. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

GroenLinks steunde daarnaast enkele moties van andere partijen. De Socialistische Partij diende een motie in die het college oproept om met Mitros om tafel te gaan om de schade die bewoners hebben geleden als gevolg van ondeugdelijkheden bij de asbestsanering niet leidt tot juridisch getouwtrek. Daarvoor dienen sluitende afspraken met Mitros te worden gemaakt. D66 diende een motie waarin het college de opdracht krijgt om specifieke afspraken met Mitros te maken om te komen tot een verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening, de communicatie en de wijze waarop met bewoners wordt omgegaan tijdens de renovatie, verbouwingen en groot onderhoud. GroenLinks steunde beide moties.

Het college meldde woensdag al dat woningcorporatie Mitros in het vervolg niet meer ingrijpend mag renoveren in woningen in bewoonde staat. Zij gaan daarover met Mitros praten, na kritiek vanuit de gemeenteraad. Eerder bleek dat de flatbewoners wekenlang zonder douche, wc en keuken zaten wegens de renovatie.