Het behoud van de karakteristieke bomen zonder dat dit ten koste gaat van de werven. Dat is samengevat de Bomenvisie Utrechtse Werven die het college heeft vastgesteld. In 2010 stelde GroenLinks wethouder Mirjam de Rijk hiervoor een klankbordgroep in. Doel was te zoeken naar oplossingen voor het vinden van balans tussen behoud van de bomen én van de werven.
Op basis van de nu vastgestelde bomenvisie wordt een beheerplan voor de werfbomen uitgewerkt. Waar bomen wegvallen, wordt per situatie bekeken welke boom ervoor terugkomt. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn geen of een andere boom terug te planten om zo meer ruimte te scheppen voor de uitgroei van bestaande bomen. De Oudegracht en Nieuwegracht behouden hun specifieke boomsoorten, waardoor zij zich in aanblik en sfeer onderscheiden.
De Bomenvisie Utrechtse Werven is door gezamenlijke inspanning tot stand gekomen. De afgelopen maanden hebben belangengroepen zoals de Bomenstichting, Oud-Utrecht, het Platform Van Utrechtse Natuur- en Milieugroepen (PLU) en de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) hun reactie op de conceptvisie gegeven. In een Raadsinformatieavond (RIA) dit voorjaar kunnen bewoners en geïnteresseerden hun reactie geven op de nu door het college vastgestelde visie. Daarna wordt deze aan de Raad voorgelegd.Restauratie wal- en kluismuren
Tijdens onderhoudswerkzaamheden in 2008 bleken het metselwerk en de fundering van de Utrechtse werven op sommige plekken in slechte staat. In 2010 is de gemeente begonnen met het herstel ervan. De restauratie van de wal- en kluismuren duurt naar verwachting vijf tot zes jaar.