Bomen gaan pas om als het echt moet. Eerst wordt gekeken of er draagvlak is bij bewoners voor alternatieven. Dat geldt ook voor de bomen in de straten Filipijnen en Vesuvius. De gemeente gaat nu eerst met de bewoners overleggen of de onverharde cirkel rond de bomen groter mag worden, zodat de bomen meer ruimte hebben en de wortels geen bestrating meer omhoog drukken.
De bomen moesten aanvankelijk wijken, omdat de boomwortels de bestrating vernielen en daardoor zorgen voor gevaarlijke situaties. Wethouder Robert Giesberts had eind vorig jaar na protesten van bewoners al besloten om de kapvergunning voor de bomen in Lunetten tijdelijk op te schorten, zodat gezocht kon worden naar een alternatief voor de voorgenomen kap. In de tussentijd is voor de hele stad een nieuwe aanpak bedacht voor problemen met boomwortels.
Bij een hoogteverschil tussen tegels of straatstenen van één centimeter wil Utrecht ingrijpen om nare valpartijen te voorkomen. Maar Utrecht zal voortaan altijd eerst de straatverharding rond de boom oplappen. Als dat niet werkt omdat de boomwortels teveel omhoogkomen, kan de grond rondom de boom worden vervangen door bijvoorbeeld bomenzand, waardoor de wortels meer ruimte hebben om te groeien en minder snel de straatverharding omhoog drukken. Dat is wel een dure oplossing. Het kost tot maximaal 3500 euro per boom.
In Lunetten is het repareren van de bestrating of het verbeteren van de ondergrond technisch niet meer mogelijk. Daarom wil Giesberts in overleg met de bewoners bekijken of de boomcirkel groter kan worden gemaakt. Dat betekent dat de bomen meer ruimte krijgen en dat mogelijk een stuk stoep of een parkeerplaats moet wijken. Bewoners in de straat moeten het daarmee wel eens zijn. Pas in de laatste plaats is kappen en herplanten een oplossing, vindt Giesberts.
Tevreden
GroenLinks-fractievoorzitter Marry Mos is tevreden met de nieuwe aanpak van boomwortels. ,,Dit betekent dat bewoners meer invloed krijgen op keuzes die over bomen worden gemaakt. Uiteindelijk kan dat betekenen dat waar voorheen bomen gekapt werden, nu bomen blijven bestaan. Of dat bij Vesuvius bewoners ervoor kiezen om alle parkeerplaatsen op te heffen om daarmee de bomen te sparen.”
In de raad is brede steun voor de nieuwe aanpak, maar de meeste partijen willen wel weten om hoeveel bomen het precies gaat in de hele stad. Wethouder Giesberts wil de nieuwe aanpak rond boomwortels een jaar proberen en daarna kijken wat het heeft gekost. De kosten zijn namelijk moeilijk te voorspellen, omdat de aanpak per boom of per straat zal verschillen. Giesberts gaat de komende weken wel alvast in kaart brengen hoeveel bomen in de stad zorgen voor wortelopdruk.