Vandaag heeft de gemeenteraad van Utrecht de omgevingsvisie Beurskwartier en Lombokplein vastgesteld. “Hiermee pakken we een unieke kans om een gezond en duurzaam woon- en werkgebied te maken aan de westkant van het Centraal Station: bij de Croeselaan en het Westplein.”, aldus GroenLinks raadslid Peter van Corler.

Er komen ruim 3000 nieuwe woningen, waarvan minimaal 600 sociale huur. Van Corler: “Omdat de locatie pal naast het drukste OV knooppunt van Nederland ligt kunnen we maximaal inzetten op openbaar vervoer, fietsen en lopen. We moeten met meer mensen beter en slimmer gebruik maken van dezelfde ruimte.” GroenLinks wil de groei van de stad opvangen ín de stad, niet in het groen daaromheen.

Hoewel GroenLinks op hoofdlijnen positief is over het plan, is de partij kritisch over een aantal punten, zoals de sloop van jaren ‘30 woningen aan de Croeselaan en de leefkwaliteit van het toekomstige Westplein. Daarom deed GroenLinks hierover een aantal voorstellen om het plan aan te passen.

Zo wil GroenLinks dat er eerst onderzocht wordt of de voorgestelde sloop van 31 woningen aan de Croeselaan echt noodzakelijk is voor het realiseren van het park. Van Corler: “Ik heb veel begrip voor het sentiment van de huidige bewoners en dat zij in hun woningen willen blijven. Verhuizen is ingrijpend en betekent ook wat voor je sociale netwerk.” Daarnaast ziet GroenLinks de sloop als een cultuurhistorisch verlies. De woningen vormen een historische lijn in het gebied en zijn typerend voor de bouw uit die tijd. Het voorstel van GroenLinks draagt het college op ook een gelijkwaardige variant met het behoud van (een deel van) de panden en inclusief een park uit te werken. “Wat ons betreft worden meerdere creatievelingen uitgedaagd om met voorstellen te komen, waarbij zij enerzijds rekening houden met historische waarden en anderzijds met de openheid van het park." aldus Van Corler.

Daarnaast heeft GroenLinks een voorstel ingediend om van het Westplein een leefbare straat te maken. Leefbaarheid is altijd de inzet van GroenLinks geweest. Daarom heeft GroenLinks in 2015 samen met andere partijen een voorstel ingediend om tot max 15.000 autobewegingen per dag op het Westplein te komen. “Omdat de haalbaarheid van dit aantal nog extra inspanning vraagt, hebben we het college opgedragen om extra maatregelen te nemen.” aldus van Corler. Ook het voorstel van GroenLinks om zo min mogelijk parkeerplaatsen toe te voegen draagt bij aan de leefbaarheid van het gebied.

GroenLinks steunde het voorstel om rondom het Lombokplein meer ruimte te maken voor groen. “Het is bij deze grote bouwplannen zoeken naar een goede balans tussen nieuwe gebouwen en voldoende groen en openbare ruimte”, aldus Van Corler, “Met deze aanpassing valt deze balans beter uit en wordt het een prettiger gebied.”